AKTUELNO

Sneg još nismo videli ove zime, a kako je počelo teško da će ga i biti, ali bi zato već danas mogao da padne još jedan temperaturni rekord, na koje smo se već navikli poslednjih godina.

Naime, ako se iole ostvare prognoze meteorologa, koji su za danas najavili maksimalnu temperaturu od 18-19 stepeni u prestonici, to će definitivno biti najtopliji 1. februar u istoriji Beograda! A slična slika nas očekuje i u drugim krajevima Srbije.

-Do utorka, 4. februara, u Srbiji veoma toplo sa temperaturom znatno iznad proseka za ovaj period godine, u većini mesta od 16 do 18, ponegde i oko stepeni - navosi se u najavi Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Prvi dan zimskog raspusta svi oni koji se upute na primer na Zlatibor, u iščekivanju snežnog pokrivača, moći će da se sunčaju na više nego prijatnih 12 stepeni.

- Dešavalo se i ranije da budu ovako visoke temperature, pre par godina u Knjaževcu zabeležena je početkom februara visoka temperatura koja je dostizala i 26, 27 stepeni - rekao je za "Blic" meteorolog Đorđe Đurić.

Najtopliji prvi februar u Beogradu, do sada je registrovan 2018. godine sa 16,6 stepeni, dok je samo malo hladnije bilo 2000. godine - 16,2.

Međutim, početak februara je nekad znao da bude i bukvalno leden. U novije vreme pamtimo 1.2.2012. sa maksimalnom temperaturom od -5,2, ali i sa velikom količinom snega. Ipak, rekord je na ovaj datum zabeležen 1929. godine kada je u najtoplijem delu dana bilo minus 17!

#Prognoza

#Vreme

'