AKTUELNO

Prof. dr Vladimir Brusić, naš bioinformatičar koji je deo svetskog tima za istraživanje i pronalaženje vakcina, kaže da je u svetu ozbiljna situacija zbog koronavirusa jer je virus jako zarazan.

Brusić je izjavio i da to nije ništa novo jer se bolesti, pandemije i epidemije, javljaju tokom istorije.

- Zapisi iz Stare Grčke spominju zaraze vrlo slične ovoj koje su se širile. Čak pišu o epidemiologiji toga šta treba raditi, tako da ovo nije neočekivano. Svetska zdravstvena organizacija stalno upozorava na pojavu toga. Radi se na razvoju vakcina – rekao je Brusić za Novo jutro TV Pink.

Brusić kaže da vakcina protiv koronavirusa ne postoji pošto je on nov.

Foto: Pixabay.com

- Taj virus je postao mutacijom postojećih koronavirusa i problem sa njima je što oni preskaču sa jedne žive vrste na drugu. Sa životinja na ljude, kao što je situacija sa gripom. Rezervoar gripa su vodene ptice u divljini – naveo je Brusić.

Kako dodaje, korona virusi su prisutni u svim organizmima i izazivaju prehladu, ali ovaj se promenio i postao je zarazan.

Govoreći o merama predostrožnosti Brusić je rekao da je najopasnija panika i da svi treba da prate preporuke zdravstvenih vlasti.

Brusić je objasnio da je bioinformatika analiza bioloških sistema i medicinskih sistema i korišćenje kompjutera.

Foto: TV Pink Printscreen

- Znate da nove tehnologije napreduju i sada je sve više i više korišćenje informacije, tako da možemo da donosimo bolje odluke. Bioinformatika, kojom sam se ja bavio, je analiza genetske strukture živih organizama, uključujući i viruse – kazao je Brusić.

Kako dodaje, svojevremeno je radio i na Harvardu u Institutu za rak, koji je velika istraživačka bolnica, gde je radio na analizi virusa gripa i raznih drugih virusa.

Dr Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da poslednja saopštenja govore o tome da virus mogu prenositi osobe koje vidljivo nemaju tegobe i ne biste rekli da su zaražene, kao i da osobe u momentu kada ih testirate mogu biti negativne, a posle par dana ispoljavaju prisustvo koronavirusa.

Foto: TV Pink Printscreen

Radosavljević kaže da je muškarac od 38 godina u Italiji koji je bio avanturista i svuda putovao posle dan, dva pao u komu zbog koronavirusa.

- Prva analiza je pokazala da je negativan. Prva analiza pokazala je da je negativan. Zbog toga na severu Italije ima toliko obolelih – navela je Radosavljević.

#Tatjana Radosavljević

#Vladimir Brusić

#koronavirus

'