AKTUELNO

Zaraženi 43-godišnji privrednik iz Bačke Topole prebačen u KCV, u preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta koji su bili u kontaktu sa pacijentom.

Zaraženi I. Đ., 43-godišnji privrednik iz Bačke Topole, koji je, do sada jedini slučaj sa virusom korona u Srbiji, prebačen je u subotu iz subotičke bolnice na dalje lečenje u Klinički centar Vojvodine. Ovaj biznismen, koji pored srpskog ima i državljanstvo Mađarske, zbog stalnih skokova temperature koje je imao u noći između petka i subote transportovan je u Novi Sad nakon lekarske vizite.

- Nakon vizite, koju su zajednički obavili subotički lekari, ali i kolege iz Beograda i Novog Sada, odlučeno je da pacijent bude prebačen u tercijarnu zdravstvenu ustanovu zbog stalnih skokova temperature koje je imao tokom noći - stoji u saopštenju na sajtu covid-19.rs.

Njegovo lečenje, kako se navodi, biće nastavljeno u KC Vojvodine pod nadzorom infektologa i ostalih lekara iz Novog Sada i Beograda. Inače, članovi porodice zaraženog negativni su na ovaj virus, a nadležni će, kako je najavljeno, narednih dana ispitati i proveriti sve ljude sa kojima je ovaj muškarac bio u kontaktu tokom prethodne dve nedelje.

Foto: Tanjug/MUP Republike Srbije

Inače, ovaj Topolčanin je medicinsku pomoć najpre potražio u Domu zdravlja u Bačkoj Topoli, gde su mu rekli da samo podrobnije analize mogu pokazati o čemu se radi. On je potom u privatnoj poliklinici u Subotici samoinicijativno uradio CT pluća koji je pokazao tešku upalu, kakvu i izaziva virus korona. To je prvi primetio tehničar u toj poliklinici i odmah alarmirao lekara, kao i infektivno odeljenje u subotičkoj Opštoj bolnici.

- Zbog kontakta sa zaraženim pacijentom u preventivnoj kućnoj izolaciji su doktorka, tehničar, tri medicinske sestre i dva laboranta. Oni neće dolaziti na posao 14 dana i moraće da reaguju na svaku promenu zdravstvenog stanja - saznaju "Novosti" od upućenih u ovaj slučaj.

- S obzirom na to da je pacijent kod njih bio u sredu, već bi neki simptomi, ukoliko su zaraženi, trebalo da se pojave. Simptome korone za sada nemaju i svi se dobro osećaju. Prostorije gde su vršeni pregledi, čekaonica i drugi delovi zgrade su odmah dezinfikovani.

Kako nezvanično saznajemo, na virus korona nisu testirani samo članovi porodice, već i saradnici iz firme koji su u periodu kada se pretpostavlja da je zaražen bili sa njim u kontaktu.

- I njima je sugerisano da jedno vreme provedu u izolaciji, bar dok ne stignu rezultati testiranja. Niko od njih trenutno nema nikakve simptome i svi se dobro osećaju - kaže naš izvor.Inače, I. Đ. je neposredno pre nego što je osetio tegobe bio u poseti sestri u Budimpešti. Nezvanično, kao predstavnik preduzeća koje ima pogon u centralnoj Srbiji, nedavno je boravio u Italiji.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarstvo zdravlja saopštilo je i da su u subotu od osam do 18 sati testirani uzorci još 16 osoba i da su svi bili negativni na novi virus korona.

- U nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak" testirana je ukupno 91 osoba, koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja virusa korona - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva zdravlja.

Među testiranima je bila i Lozničanka, stara oko 70 godina, koja je stigla iz Švajcarske sa simptomima respiratorne infekcije, i u petak je primljena na Infektivno odeljenje Opšte bolnice u Loznici. Kako nam je potvrdila portparol te ustanove, dr Dragana Mitrović, nalaz iz Instituta "Torlak" ukazuje da ova pacijentkinja nema pomenuti virus.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je u subotu da građani treba da veruju svojoj državi, da slušaju uputstva koja daje Ministarstvo zdravlja i da znaju da nema mesta panici. On je, povodom sastanka o javnom zdravlju u Beogradu, rekao novinarima da je država preduzela sve preventivne mere i da se situacija drži pod kontrolom.

Foto: Tanjug AP/Andrew Medichini

- Država je svoj posao uradila na vreme, i građani dobijaju uputstva kojih treba da se pridržavaju - kazao je Vesić.

Načelnik Jedinice za zarazne bolesti Gradskog zavoda za javno zdravlje dr Predrag Kon rekao je da je gotovo izvesno da će se kovid-19 pojaviti i u Beogradu, ali da je važno da se svi ponašaju identično kao i u sezoni gripa.

- Pranje ruku je izuzetno značajno, posebno ako ste u kontaktu sa nekim ko je sumnjiv slučaj - kaže Kon, ponavljajući da su posebno osetljiva kategorija stariji od 60 godina, koji treba da se uredno pridržavaju svoje terapije i da izbegavaju veća javna okupljanja.

#Subotica

#Virus

#Vojvodina

#koronavirus

#zaraženi

'