AKTUELNO

Epidemiolog Predrag Kon kaže da je pranje ruku najvažnija preventivna mera u sprečavanju oboljenja koronavirusom - Kovid 19, te da je važno ne dodirivati oči i usta, a najmlađim i starijim sugrađanima je poručio da izbegavaju velike skupove.

"Posebno se ne smeju dodirivati oči i usta. Kada se koriste papirne maramice one se odmah bacaju i odmah se, nakon toga, peru ruke", objašnjava Kon za Tanjug i dodaje da maske imaju smisla kada ih koriste samo oni koji imaju raspiratorne tegobe i koji su bolesni.

Naglašava i to da je potpuno besmisleno nositi maske na otvorenom.

Upitan na šta tačno se misli kada se govori o respiratornim tegobama, Kon kaže da se prvenstveno misli na kašalj, a takođe i na povećanu temperaturu od 38,8 stepeni u proseku, i otežano disanje koje kasnije dovodi do komplikacije i pneumonije.

Kada je reč o građanima sa hroničnim oboljenjima, Kon je naglasio da je jako važno redovno uzimanje terapije, jer kako je istakao, za njih je rizična infekcija ili virus poput "korone".

"U situaciji, kada očekujemo da se pojave slučajevi, eventualno prve grupice slučajeva, treba da se ponašamo onako kako se ponašamo u sred sezone gripa", naveo je on

Foto: TV Pink Printscreen

To podrazumeva, kaže, da stariji od šezdeset godina izbegavaju neke veće skupove, da vode računa da im u posetu dolaze samo zdravi ljudi i da ni oni ne idu kod bolesnih, jer su najrizičnija kategorija.

Upozorava da ukoliko u slučaju respiratornih tegoba ne treba ići na posao, niti decu slati u školu.

Posebno je značajno, dodaje, da deca u tim slučajevima ne idu u školu, jer su najmanje osetljiva grupa i najmanje oboljevaju od teških formi,najveći su prenosioci gripa, a za sada se još uvek ne zna u kojoj meri su prenosioci korona virusa.

"Svako ko ima respiratorne tegobe, a došao je iz zemlje u kojima ima transmisije, mora da se javlja nadležnom epidemiologu, nadležnom Zavodu za javno zdravlje, kako bi se dalje pratila njihova situacija i obezbedilo pravovremeno javljanje lekaru, i kako bi se utvrdilo da li je neophodno da se jave infektologu kako bi se pravovremeno otkrilo eventualna zaraženost, poručio je Kon.

Kada je reč o aktivnostima zdrastvenih ustanova u Srbiji Kon kaže da su epidemiološke službe sada ekstremno angažovane.

#Predrag Kon

#koronavirus

'