AKTUELNO

Nemački mediji objavljuju savete građanima šta da urade pre putovanja - ako baš moraju da putuju. Već je više zemalja zabranilo ulazak, ne samo Nemcima, već i građanima drugih zemalja u Evropi.

Prvi savet glasi da se raspitaju kod organizatora da li je njihovo putovanje otkazano zbog korona virusa. Odmah nakon toga sledi savet da pogledaju na stranicu nemačkog Ministarstva spoljnih poslova šta kaže o predviđenom odredištu njihovog putovanja, piše Dojče vele.

Ali to je problem: zvanična stranica Vlade izuzetno je oprezna pre nego što izda čak i savet da se "razmisli" o predviđenom putu - osim u slučaju poznatih žarišta zaraze.

Tako je i Ministarstvo bilo iznenađeno odlukom američkog predsednika i tek odnedavno upozorava da je Nemcima i Evropljanima zabranjen ulazak u Sjedinjene Američke Države od ovog petka. To nije jedina zemlja koja više ne želi Nemce: Indija je proglasila da sve već izdate vize za tu zemlju više ne važe, s izuzetkom onih putnika koji su već u Indiji.

Foto: Pixabay.com

Nije moguć odlazak ni u Izrael, Vijetnam, Nepal, Butan, Ugandu i Liberiju. Biće problema i doći u Moskvu, ali je teško reći da li će već sutra spisak da bude duži. Takve odluke se, naime, donose veoma jednostrano i po pravilu podrazumevaju bar dvonedeljni karantin. Isto tako, zemlje poput Poljske i Češke odlučile su da pooštre svoje granične kontrole.

Moguć je i zdravstveni pregled i merenje telesne temperature. Prema potrebi, može da se odredi i zadržavanje u karantinu. Nije dovoljno raspitati se samo o zemlji i gradu u koji se putuje, već i da li je turistička znamenitost ili muzej koji žele da posete uopšte otvoren za publiku.

Vraćanje novca

Nemački putnici upozoravaju se i da moraju da budu oprezni ako su već rezervisali neko putovanje, jer nije sigurno da organizator mora da im vrati novac. Ako je zemlja ili područje u koje putuju zatvoreno, ako je zatvoren hotel koji su rezervisali ili ako su oni sami zaista oboleli – onda imaju pravo da traže svoj novac. Ali ako se samo boje za svoje zdravlje i mogućnost da se zaraze, onda organizator u pravilu nije obavezan da prihvati takav argument – moraće da plate bar naknadu za otkazivanje puta.

Nemački Automobilski klub ADAC doduše i u takvim slučajevima savetuje razgovor s organizatorom putovanja. Turističke agencije je ova epidemija teško pogodila, tako da će možda biti susretljivi i vratiti više nego što bi morali kako bi zadržali mušteriju.

Dodatna preporuka je za starije i već bolesne osobe, a koje žele na put: njima bi sigurno bilo pametnije da ostanu kod kuće. Nije, naime, problem samo zemlja u koju putuju, već moraju da razmišljaju i o povratku u Nemačku.

Ako su bili u nekom izvorištu zaraze moraju da računaju da će ih onda nemački službenici "pitati za zdravlje". Moraće da popune i formular na kojem će tačno da piše njihovo zdravstveno stanje, njihovo mesto prebivališta i osobe za kontakt. Jer ako se neki od njihovih saputnika razboli, oni moraju da budu brzo dostupni da bi se proverilo da nisu i oni zaraženi.

#Putovanja

#Zdravlje

#koronavirus

'