AKTUELNO

Epidemija koronavirusa koja je pogodila Italiju ostavila je i nastavlja da ostavlja jezive tragove. Na stotine ljudi umire svakoga dana, lekari padaju sa nogu od posla, i oni bivaju zaraženi.

U bolnici Papa Ivan XXIII. u italijanskom gradu Bergamu u Lombardiji svaki novi udah mala je pobeda u borbi protiv koronavirusa. Odeljenja su pretrpana krevetima. Hodnici takođe. Pacijenti na njima drže se za grudi i sa teškom mukom dišu uz pomoć respiratora. Doktori i medicinske sestre užurbano obilaze pacijente, pokušavajući da im pomognu koliko god mogu.

Situacija nije haotična, ali kad je svaki trenutak presudan.

Ovako izgleda svakodnevica u epidemijom koronavirusa najteže pogođenoj bolnicI u najteže pogođenom gradu u najteže pogođenom italijanskom regionu.

Pomenute strašne prizore na frontu rata protiv bolesti COVID-19 zabeležili su novinari Sky Newsa kada su posetili Bergamo. U tom ratu osoblje bolnice Papa Ivan XXIII trenutno gubi.

"Moramo da koristimo svaki komadić prostora", otkriva upravnica dela za medije bolnice Vana Tonineli dok objašnjava da tradicionalna podela prostora na čekaonice, hodnike i odeljenja ovde više ne važi.

Broj zaraženih koronavirusom kojima je potrebno bolničko lečenje na severu Italije toliko je velik da se bolnice s njim teško nose, a situacija sa severa mogla bi se vrlo lako preneti i na ostatak države.

Osoblje bolnice radi punom parom kako se zdravstveno stanje pacijenata ne bi još više pogoršalo. Kako se novi pacijenti primaju, tako ih okruže osoblje. Spajaju ih na monitore koji će pratiti njihove vitalne znake, daju im infuziju i priključuju na respiratore. Oni su najvažniji. Bez njih im ne bi bilo spasa.

Čekaonica hitnog prijema izgleda kao jedinica intenzivnog lečenja. Tamo se leče pacijenti koji su nedavno stigli u bolnicu. Zdravstvena slika poprilično im je loša, ali u intenzivnu ne mogu jer u njoj nema mesta. Da su bilo gde drugo na svetu, bili bi na intenzivnoj.

Da bi u bolnici Papa Ivan XXIII. bili primljeni na intenzivnu moraju biti na ivici smrti. Nije dovoljno što su "samo" jako bolesni. S obzirom na to kakva situacija trenutno vlada na severu Italije, biti jako bolestan smatra se povoljnom pozicijom.

A novi pacijenti stalno pristižu. Situacija samo što nije izmakla kontroli.Grad Bergamo pozvao je Sky News da napravi snimak sebi kako bi svi videli kako izgleda katastrofa, katastrofa bez presedana.

Bergamo želi da vidite ove prizore kako biste se mogli zapitati rade li vaše vlade dovoljno da se suzbije pandemija koronavirusa. Više nema, 'nismo znali'. Italija možda nije, ali sada svi ostali znaju.

Doktori u bolnici teško komuniciraju s pacijentima. To je zbog respiratora oko njihovih glava. Oni pokušavaju da izjednače pritisak vazduha u njihovim plućima. Slabiji jedva govore, a kakofonija koju stvara medicinska oprema otežava razumevanje i to malo reči što uspeju da kažu.

Ovakvu navalu u ovako kratkom roku niko nije očekivao.

"I neka se zna - ovo nije ništa nalik gripu. Ovo liči na hroničnu upalu pluća. Svakog dana umre stotine pacijenata", naveo je novinar Sky Newsa koji je predvodio izveštavanje iz Bergama.

Upravnik hitnog prijema Roberto Kosentini kaže da osoblje bolnice nikada nije bilo u ovakvoj situaciji i zato želi da upozori sve države sveta da se pripreme jer ću uskoro i one u svojim bolnicama gledati ovakve prizore.

- To je jako ozbiljna upala pluća i samim time velik teret za zdravstveni sistem. Svakog dana primimo 50 do 60 pacijenata koji nam dođu s upalom pluća, a većina je njih toliko bolesna da su im potrebne velike doze kiseonika. Zato smo bolnicu morali da reorganizujemo kako bismo imali tri nivoa intenzivne nege - rekao je Kosentini.

#Italija

#koronavirus

'