AKTUELNO

Nacionalni CERT - Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge upozorio je danas građane da budu oprezni prilikom komunikacije na Internetu i mobilnim uređajima u novonastalim okolnostima.

Kako se navodi u saopštenju, oprez je neophodan jer postoji veliki broj fišing i ransomver kampanja na Internetu, kao i malicioznih aplikacija namenjenih mobilnim uređajima.

Osim kampanja koje stižu na mejl adrese korisnika putem Interneta, primećene su i kampanje koje mogu stići i u vidu SMS poruka ili poziva na mobilne uređaje korisnika.

Foto: Unsplash.com

U tim porukama, pozivima ili malicioznim aplikacijama se najčesće pominju informacije koje se tiču virusa COVID 19, ali se javlja i veliki broj poruka drugačijeg sadržaja s obzirom da su korisnici tokom trajanja okolnosti koje su uzrokovale uvođenje vanrednog stanja, više usmereni na komunikaciju putem interneta i mobilnih uređaja.

Foto: Unsplash.com

U cilju preventivnog delovanja, Nacionalni CERT skreće pažžnju svim građanima da ukoliko dobiju takvu poruku ili poziv, a u kojima se od njih zahteva unos ličnih podataka poput korisničkog imena i lozinke, matičnog broja, broja tekučeg računa, broja platne kartice i odgovarajućeg PIN-a (eng. Personal Identification Number) i slično, da dodatno provere legitimitet takve poruke ili poziva kako bi onemogućili eventualnu zloupotrebu svojih kreditnih ili ličnih podataka. 

#oprez

#tehnologija

'