AKTUELNO

Nedostatak radne snage i ograničavanje kontakata između ljudi usled pandemije koronavirusa doveli su do porasta potražnje za uslužnim robotima u Kini, potencijalno dajući vetar u leđa sektoru koji dosad nije beležio veći komercijalni uspeh.

Kako prenosi agencija Rojters, na osnovu interesovanja od kraja januara, kada je virus počeo da se širi u Kini, investitori sa iskustvom u sektoru robotike kažu da ove godine očekuju značajan porast broja porudžbina u toj zemlji.

Time bi, od tehničkih noviteta koji služe hranu i piće u restoranima i hotelima, roboti mogli postati vojska koja vrši osnovne funkcije u bolnicama u kojima postoje stroga pravila o radu bez direktnog kontakta sa pacijentima.

Među takvim robotima su oni za dezinfekciju, koji prostorije osvetljavaju ultraljubičastim zracima u cilju uništavanja zaraznih klica. 

- U poređenju sa robotima koje možete videti u proizvodnim postrojenjima, takvi roboti su izgledali kao nekakav štos i u njima nije bilo ničeg posebnog - kaže za Rojters Gong Peng sa Opšte univerzitetske bolnice u Šenženu.

Međutim, kada se virus pojavio, mnogobrojne kompanije donirale su bolnici robote za dezinfekciju i donošenje hrane, dokazujući njihovu upotrebljivost kada je reč o sprečavanju širenja zaraze i upravljanju zalihama.

Pre uvođenja robota, da bi odneli hranu pacijentima, medicinske sestre ili tehničari morali su da oblače zaštitna odela, što je trajalo po deset minuta, a sve to se događalo u vreme kada je bilo zaista malo zaštitne opreme, tako da su nam roboti bili od velike pomoći, kaže Gong.

Jedna šangajska firma koja već dugo isporučuje robote restoranima ovih dana ubrzava rad na planovima za početak prodaje robota za primenu u medicini, dok su dve druge kompanije već povećale distribuciju robota za donošenje hrane, odnosno dezinfekciju, a situacija u vezi sa pandemijom koronavirusa mogla bi povećati i potrebu za daljom automatizacijom u fabrikama, navodi agencija.

#Kina

#Robot

#koronavirus

'