AKTUELNO

Vlada Srbije danas je donela nove odluke u vezi sa sprečavanjem širenja virusa COVID-19.

Obustavlja se gradski prevoz na teritoriji Srbije i ta odluka stupa na snagu večeras od 20 časova i ne odnosi se na taksi prevoz, putnička vozila (sopstveni prevoz) i prevoz za zaposlene.

Za sve građane koji vreme trajanja vanrednog stanja moraju da rade ili ne mogu da rade od kuće, biće organizovan prevoz o čemu će biti naknadno obavešteni.

Izuzetak od zabrane gradskog prevoza moguć je isključivo na osnovu posebne dozvole. 

Zabrana kretanja od 20 časova do 5 časova ujutru svakoga dana izmenjena je nedelju tako da građani stariji od 65 godina mogu napuštati svoje domove od 3 do 8 časova ujutru kako bi kupili namirnice u samoposlugama ili lekove u apotekama.

Spisak prodavnica i apoteka koji će raditi nedeljom u tom periodu javno je dostupan na sajtu www.covid-19.rs kao i na sajtu Vlade Srbije. 

Za sva lica mlađa od 65 godine period zabrane kretanja menja se za subotu, kada će kretanje biti zabranjeno od 20 časova do 3 ujutru.

Takođe, zabranjuje se rad svih objekata i lokala unutar tržnih centara izuzev samoposluga, prodavnica hrane i apoteka. Zabranjuje se boravak u svim parkovima i na javnim površinama namenjenim za rekreaciju i sport, večeras od 20 časova.

Zabrana javnog okupljanja u zatvorenom prostoru pooštrena je tako da u zatvorenom prostoru ne može boraviti više od 5 osoba. 

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Ugostiteljskim objektima zabranjuje se da svoju delatnost obavljaju unutar objekta ili u bašti, ali građani mogu da kod njih kupuju hranu i piće "za poneti". To znači da ukoliko ugostitelj želi da obavlja svoju delatnost tokom vanrednog stanja neophodno je da uspostavi dostavnu službu koja bi isporučivala hranu i piće "za poneti" ili da organizuje šalter preko koga bi se prodavala hrana i piće bez ulaska u ugostiteljski objekat.

Pri tome radnici u ugostiteljkom objektu moraju da budu opremljeni odgovarajućom higijensko-tehničkom opremom za sprečavanje širenja zarazne bolesti. Suština Odluke je da se zabrani ulazak građana u ugostiteljske objekte i bašte ugostiteljskih objekata, a sve u cilju njihove zaštite od virusa COVID-19.

Ova se odluka ne odnosi samo na restorane i kafiće, već i druge preduzetnike (kladionice, autoperionice, igraonice…) koji su omogućavali korisnicima svojih usluga da za stolom ili šankom konzumiraju hranu i piće koju bilo kupuju ili dobijaju besplatno. 

Sve mere koje su usvojene u prethodnom periodu imaju za cilj isključivo očuvanje života i zdravlja građana, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već joj je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina, navodi se u saopštenju s današnje sednice.

Vlada još jednom apeluje na sve građane da se najstrože pridržavaju svih mera koje je vlada donela kako bismo iz ove bitke svi zajedno izašli kao pobednici.

#Vlada Srbije

#koronavirus

#mere

'