AKTUELNO

Nakon što je negde oko 15 sati sleteo prvi ruski avion Il-76 sa virusolozima na aerodrom u Batajnici, za njim je stigla još jedna letelica.

Ubrzo nakon što je prvi avion sa ruskom pomoći sleteo u Beogradu, a koga dočekali su premijerka Ana Brnabić, ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, sleteo je u drugi avion sa sredstvima za pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

"Hvala vam braćo i prijatelji", rekla je Brnabić.

-Od juče u 15 časova smo imali još osam preminulih. Takođe, smo skoro tri puta više imali zaraženih od juče u 15 časova, broj je 305 - naglasila je premijerka.

-Došli ste na dan kada smo, ja mislim, ušli u eksponencijani rast - istakla je Brnabić, i još jednom se zahvalila što su došli sa svom kompletnom pomoći i dodala da će nam sve biti potrebno.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Koliko je svet postao mesto u kom je važno partnerstvo i zajedništvo i koliko je to važno pokazalo je to što je Rusija poslala pomoć i SAD, primetila je Brnabić.

-Imamo opremu, odlične medicinare, laboratorije, imamo sve što nam treba, ali nam fali i dalje disciplina. Bez gvozdene discipline ne možemo da pobedimo - istakla ej Brnabić.

-Molim vas još jednom, ljudi, shvatite ovo ozbiljno, samo tri ovakva dana, sa rastom broja preminulih i obolelih, naši kapaciteti pucaju, popunjeni su sa svom podškom. Ovo je borba svih nas - naglasila je Brnabić.

Zahvalila se Ruskoj Federaciji i dodala da je zahvalna što ne štede ni u čemu što se pomoći tiče u vreme kada je ona potrebna i Rusiji.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Premijerka se osvrnula na nove mere i podsetila da nedeljom neće biti otvorene prodavnice, a da će penzioneri sada subotom ići u kupovinu od četiri i sedam časova.

- Ipak nas je nekako sve ovo neprijatno iznenadilo i Vučić je rekao da će biti još mrtvih, ali nismo očekivali ovako ogroman skok u broju zaraženih - istakla je premijerka.

-Sve je ovo jako zastašujuće. Ima mnogo ljudi koji nepoštuju mere koje vlada donosi, jer misle da su glupe, restriktivne... Nemojte da ste toliko licemeri, ako ne poštujete mere, nemojte aplaudirati lekarima, koji će zbog vas i vaše nediscipline imati smene od 18 časova ili će se zaraziti, hajde da budemo fer - rekla je Brnabić.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vulin je rekao da Srbija nikada ne zaboravlja dobro.

- Dogovor dva vrhovna komandanta, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina se na ovaj način ostvaruje, kao što nam je Rusija pomagala i učinila da nam vojska bude snažnija, tako i danas nam Rusija pomaže da se borimo protiv covida-19 - rekao je Vulin.

Kako kaže, Vučić i Putin su stvorili poverenje, Rusija je izabrala da pomogne baš Srbiji.

-Srbija nikada ne zaboravlja dobro, desi se da nekada zaboravimo zlo, ali dobro nikada - naglasio je Vulin.

On je istakao da će u danima koji budu dolazili VS će pružiti svu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Aleksandar Bocan Harčenko, ambasador Rusije u Srbiji, zahvalio je okupljenima i poželeo je svima uspeh i sreću u poslu.

- Ovu humanitarnu pomoć organizuje Ministarstvo odbrane Rusije - rekao je Bocan Harčenko i dodao da ova pomoć nije ništa čudno za dve prijateljske zemlje.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Budite sigurni da ćete od strane Ruske Federacije imati podršku i pomoć - naglasio je Bocan Harčenko.

Kako kaže, pomoć je stigla na osnovu razgovora predsednika Rusije i Srbije.

Bocan Harčenko je rekao da je sada najvažnije da Rusija pomogne u borbi protiv virusa korona i ističe da je najvažniji ljudski faktor.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Odgovarajući na pitanja novinara, ruski general Mihail Černišov jedan od članova posade aviona Iljušin, rekaoje da je ovim prvim avionom stigla prva grupa pomoći, koja će sačekati sve ostale pomoći.

- Oficiri, rukovodeći kadar, vozila sa materijalnim sredstvima, vozila namenjena za rukovođenje i za ocenu situacija - rekao je on.

- Potrudićemo se da učinimo sve, kako bismo prelomili ovaj trenutak, i kao što je primećeno, ako ne budemo strogo poštovali sve propisane mere, teško ćemo prelomiti situaciju - rekao je on.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio u četvrtak da će danas stići pomoć Ruske Federacije u vidu opreme, osam lekara i drugog osoblja. 

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency

Vučić je tada rekao da je razgovarao sa Putnom i da će danas stići u Beograd prvi Iljušin sa opremom, respiratorima, medikamentima i drugim sredstvima, kao i sa osam lekara i drugim osobljem, ljudima koji dezinfikuju objekte. 

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency

"To je, čini mi se, isti paket koji je bio i za Italiju i to od nas zahteva punu zahvalnost Rusiji, jer pokazuje koliko brinu o Srbiji kad ni njima nije lako", rekao je Vučić.

Rusija će poslati u Srbiju 11 aviona koji će doneti medicinsku opremu za pomoć u borbi protiv korona virusa, saopštilo je Ministarstvo odrane Ruske Federacije, prenosi Rojters.

Rusija, u kojoj je do sada registrovano vise od 4.000 slučajeva zaraze virusom KOVID-19, već je isporučila slične pošiljke Italiji i SAD.

Foto: Pink.rs/Gordana Uzelac

Foto: Printscreen YouTube/Tanjug News Agency

Rusija pomaže Srbiji posle jučerašnjeg razgovora dvojice predsednika, Vladimira Putina i Aleksandra Vučića.

Sveukupno, ruski vojni avioni trebalo bi da izvrše 11 letova u Srbiju kako bi isporučili vojne lekare, virusologe, trupe za radiološku, hemijsku i biološku zaštitu, specijalnu medicinsku opremu, kao i zaštitnu opremu i 16 jedinica vojne opreme.

#Avion

#Pomoć

#Rusija

#Srbija

'