AKTUELNO

Delegacija lekara eksperata iz Kine koja boravi u Srbiji kako bi pomogla u borbi protiv pandemije Koronavirusa, posetila je danas Gradsku opštinu Voždovac gde ih je ugostio predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije GO Voždovac Aleksandar Savić.

On se zahvalio na pomoći Kine i izvestio delegaciju o merama koje je Štab preuzeo u vezi sa zaštitom od infekcije kao i pružanjem pomoći najugroženijim građanima.

Savić je podsetio da je prvi slučaj zaraze u Srbiji potvrđen  6. marta, da je 15. marta proglašeno vanredno stanje, a epidemija – 20. marta, naglasivši  da je Opština organizovala VOLONTERSKI SERVIS koji je počeo sa radom 13. marta, i od tada  primio  3.557 poziva i isporučio namirnice i lekove na 753 adrese.

Foto: Opština Voždovac

„Iz svog Budžeta, obezbedili smo namirnice za 20.000 paketa pomoći za penzionere, podeljeno je 15.000 paketa za penzionere čija su primanja ispod 30.000 dinara, koje je obezbedio Grad Beograd, a u toku je priprema 2.000 paketa za trudnice i porodilje sa teritorije Voždovca sa higijenom, kozmetikom i prehrambenim namirnicama. Takođe, Opština priprema i akciju podele paketa za nezaposlena lica sa Voždovca“ – rekao je Aleksandar Savić.

U izveštaju koji je prezentovan lekarima iz Kine navedeni su i podaci da je Štab za vanredne situacije preduzeo niz mera zaštite:

Foto: Opština Voždovac

Održan je sastanak sa direktorima privatnih domova za stara lica na Voždovcu, na kojem su date smernice o daljem radu i poštovanju mera koje je propisala Vlada Republike Srbije, a koje su u vezi sa održavanjem higijene, dezinfekcijom i socijalnim distanciranjem.

U periodu od 08. do 10. aprila 2020. godine Opština je izvršila dezinfekciju prilaza domovima za smeštaj odraslih i starijih lica i isporučila pomoć u vidu deizinfekcionih sredstava i opreme za čišćenje.

Izdata je naredba za 700 profesionalnih upravnika stambenih zgrada da obezbede higijenske uslove u hodnicima i zajedničkim prostorijama objekata za vreme trajanja vanredne situacije i da pruže pomoć ugroženom stanovništvu.

Foto: Opština Voždovac

Od 6. aprila  Volonteri obavljaju dezinfekciju ulaza i  hodnika stambenih zgrada, a dezinfekciona sredstva, koja se nalaze u tankovima iza i ispred opštinske zgrade, dostupna su svim građanima. Policijska stanica Voždovac dobila je 1.000 zaštitinih maski i 160 vizira.

Uprava opštine Voždovac organizovala je prijem podnesaka opštinskim službama elektronskim putem, kao i prijem zahteva za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja. Takođe, svi zaposleni koji su hronični bolesnici ili stariji od 60 godina, dobili su naredbu da rade od kuće tokom vanrednog stanja. Zgrada Opštine se svakodnevno dezinfikuje, a zaposleni primenjuju nošenje zaštitne opreme.

#Stručnjaci

#Voždovac

#kinezi

<
'