AKTUELNO

Rajska mesta udaljena od ostatka civilizacije.

Tropsko ostrvo Palau na severu Pacifika bez potvrđenog slučaja korona virusa čini se kao savršeno mesto za život, ali meštani kažu da je živeti ovde u ovom trenutku ipak daleko od idiličnog. Mikrodržava s 18.000 stanovnika među retkim je mestima na Zemlji gde još nema zaraze virusom Covid 19.

Osim Palaua, korona virus još nije dopro do Samoe, Turkmenistana, Severne Koreje i baza na Antarktiku.

Palau je okružen Tihim okeanom i udaljen je stotinama kilometara od svojih najbližih suseda. Zbog strogih ograničenja putovanja čini se da nema širenja korona virusa ni na Tongi, Solomonskim i Maršalovim ostrvima i u Mikroneziji.

Ipak, udaljenost nije garancija za zaustavljanje nemilosrdnog širenja nove bolesti. Severna Marijanska ostrva nedavno su potvrdila prve slučajeve, a sumnja se da je zbog korona virusa u ponedeljak tamo preminula jedna osoba.

Klamiokl Tulop, 28-godišnja umetnica i samohrana majka, nada se da će Palau izbeći sudbinu Vuhana, Lombardije, Njujorka ili Madrida, gde su i mnogo razvijeniji zdravstveni sustavi preopterećeni bolesnicima.

Tulop kaže da je sve prisutniji strah da je virus već na ostrvu, samo još nije otkriven.

"Oseća se sve veća napetost i teskoba u kupovini. U prodavnicama su gužve veće nego što bi trebalo da budu neradnim danima u nedelji", rekla je za AFP.

Usamljenost Antarktika

U četiri australijske istraživačke baze na Antarktiku nalazi se 90 ljudi. Nalaze se na jedinom kontinentu bez virusa i prate kako se život u njihovom rodnom kraju neprepoznatljivo menja. Nema potrebe za socijalnom distancom u tundri.

"Oni su valjda jedini Australijci koji u ovom trenutku mogu da večeraju zajedno i imaju otvoren kafić ili teretanu", rekao je za AFP vođa ekspedicije na Antarktiku Rob Klifton.

Baze su izolovane pa je grupa ljudi tamo sigurna, ali Klifton priznaje da "članovi ekspedicije najviše razmišljaju o tome kako se njihovi voljeni drže kod kuće".

U nekim mestima gde nema prijavljenih slučajeva, ne znači nužno da ih zaista nema. Severna Koreja, na primer, tvrdi da tamo virusa nema, ali mnogi će tamošnjoj vladi teško poverovati u to.

Čekanje neizbežnog

Iako Palau nema potvrđenih slučajeva, ostvro se svejedno suočava sa strahovima i ekonomskom paralizom koji su pogodili i ostatak sveta. U supermarketima u najvećem gradu Kororu ljudi panično kupuju. Nedostaje sapuna, maski i alkohola. Ostrva zavise od uvoza robe pa bi brzo mogli da potroše svoje zalihe.

Meštani se pridržavaju socijalne distance. Lekari čekaju pošiljku testova na korona virus iz Tajvana, a vlada gradi pet soba za izolaciju koje mogu da prime do 14 pacijenata. Čini se kao da čekaju neizbežno.

"Volela bih da budem optimistična i verujem da virus neće stići. Ali, gotovo sigurno će se pojaviti. Snažno zavisimo od turizma i većina nas mora da putuje na posao", kaže Tulop.

Rondi Roni radi kao domaćin velikih turističkih događaja na ostvru Palau. Ali, posla više nema, a on priznaje da je "jako zabrinut".

"Moram da platim račune i rate kredita. Ovo će me sigurno vratiti unazad. Nadam se da će vlada učiniti nešto za naše ostrvo i pomoći njegovom oporavku", rekao je Roni.

#Putovanja

<
'