AKTUELNO

Danas se navršava 25 godina od akcije "Bljesak" čiji je cilj bio završetak etničkog čišćenja oko 20.000 Srba na preostalom području Zapadne Slavonije, podseća predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta i upozorava da ni za taj i druge zločine nad srpskim zarobljenicima i civilima niko nije kažnjen.

 "Svirepo su ubijene i nestale 283 osobe, među kojima je bilo 114 civila. Niko od pripadnika hrvatske vojske i policije ne samo da nije kažnjen za brojne zločine nad ratnim srpskim zarobljenicima i civilima već se ratni zločiinci veličaju i dobijaju odlikovanja i počasti", navodi Linta u saopštenju dostavljenom medijima.

On upozorava da se ne sme zaboraviti ni to da je u leto, jesen i zimu 1991. godine iz većeg dela Zapadne Slavonije brutalno proterano više od 70.000 Srba, uništeno više od 5.000 kuća, privrednih, javnih i pomoćnih objekata i komunalne infrastrukture.

Do kraja 1991. godine je opljačkano, minirano i spaljeno više od 200 sela u kojima su Srbi bili u većini.

Linta je pozvao Tužilštvo za ratne zločine u Beogradu da konačno pokrene istrage i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije koji su naredili ili su počinili ratne zločine protiv srpskog naroda na području Zapadne Slavonije, ali i na preostalom području današnje Hrvatske.

 "Jasno je da se od hrvatskog pravosuđa ne može očekivati da kazni hrvatske generale koji su isplanirali i izveli zločinačku akciju Bljesak, kao ni izvršioce ratnih zločina", navodi Linta i zaključuje da se ne mogu očekivati pravna normalizacija odnosa između Srbije i Hrvatske ni međusobno poštovanje bez kažnjavanja svih zločinaca i jednakog poštovanja svih žrtava bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost.

#Bljesak

#Miodrag Linta

<
'