AKTUELNO

Kada je koronavirus krajem januara počeo da se širi iz Kine na druge zemlje, činilo se da će one susedne biti posebno teško pogođene.

Jedna od tih zemalja, Tajland, činila se posebno ranjivom - popularna destinacija za kineske turiste, uz hiljade ljudi koji su tog meseca doputovali iz Vuhana, izvorišta epidemije u Kini.

Uprkos tome, Tajland koji ima 68 miliona stanovnika, do danas ima samo 3.158 potvrđenih slučajeva, od čega ih se 3.038 oporavilo, i samo 58 smrtnih slučajeva.

Broj umrlih od Kovida-19 na milion stanovnika u Tajlandu je 0,8, u SAD-u je, poređenja radi, 376, u Švedskoj 516, u Velikoj Britaniji 635, a u Belgiji čak 839.

Japan, zemlja od 126 miliona stanovnika, ima manje od 1.000 potvrđenih smrtnih slučajeva, odnosno samo osam smrtnih slučajeva na milion stanovnika.

Južna Koreja, sa 51 milion stanovnika, ima 282 smrtnih slučajeva, odnosno šest na milion stanovnika.

Foto: Tanjug AP/Ahn Young-joon

Tajvan, sa 36 miliona stanovnika, ima samo sedam smrtnih slučajeva, odnosno 0,3 na milion stanovnika.

I Kina je imala relativno nizak službeni broj zaraženih i umrlih, preneo je portal Index.hr.

Nekoliko faktora zaslužno je za ovaj uspeh istočnoazijskih zemalja - delimičan karantin, praćenje kontakata zaraženih i volonteri koji su pomagali u praćenju širenje zaraze po zemlji, piše američki časopis "Fast kompani".

Međutim, jedan faktor nameće se kao ključan - nošenje maski. Na Tajlandu i drugim navedenim zemljama ono je bilo uobičajeno i u početnoj fazi pandemije, kada je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) insistirala da maske treba da nosi samo bolničko osoblje, oni koji znaju da su zaraženi Kovidom-19 i oni koji ih neguju kod kuće.

Naravno, nošenje maski bila je raširena pojava u Kini i drugim zemljama istočne Azije i pre pojave korona virusa, što zbog smrtonosne epidemije SARS-a 2003. i sličnih zaraznih bolesti u poslednjih 20-ak godina, što zbog raširenog zagađenja vazduha.

Gotovo 95 odsto tajlandskih građana odgovorilo je u anketi da i dalje nosi masku u javnosti i sada, kad je u celoj zemlji tek nekoliko novih slučajeva dnevno.

Novo istraživanje u kojem su analizirani podaci o smrtnosti od koronavirusa utvrdilo je da su zemlje koje su uvele obavezu nošenja maski u početnoj fazi epidemije ili gde su građani samoinicijativno usvojili tu praksu imale stopu smrtnosti i do 100 puta manju od onih u kojima to nije bio slučaj.

Foto: Unsplash.com

"Pregledali smo podatke iz 198 zemalja širom sveta i smrtnost od korona virusa. Utvrdili smo da su zemlje gde su se maske uvele rano - pre nego što je epidemija imala šanse da se prošire u njihovoj zemlji - imale mnogo nižu smrtnost", objasnio je za "Fast kompani" glavni autor studije Kristofer Lefler, lekar i profesor sa Univerziteta Virdžinia Komonvelt.

"Imate, takođe, (osim Japana i Južne Koreje) Tajvan, Hongkong, Makau - mnogo je zemalja u kojima su se maske rano počele koristiti. Vijetnam i Tajland su dobri primeri jer su zadržali broj smrti po glavi stanovnika vrlo nisko", rekao je Lefler i za kanadski portal Global njuz.

Najveća studija ikad sprovedena na temu korisnosti maski, objavljena 2019. u uglednom medicinskom časopisu JAMA, uporedila je hirurške maske sa maskama sa respiratorima N95.

Ona je sprovedena u bolnicama u šest američkih gradova na oko 2.400 medicinskih radnika. Studija je pokazala da hirurške maske pružaju podjednaku zaštitu kao i skuplje, a neudobnije, maske sa respiratorima.

#Maska

#Maska za lice

#koronavirus

#smrtnost

#zaštitna maska