AKTUELNO

Epidemilolog dr Predrag Kon rekao je da je sada baš svima jasno da se nalazimo u ozbiljnoj situaciji koja je nepovoljna, sa tendencijom da pređe u vanrednu.

- Imamo proglašenu vanrednu situaciju u velikom broju gradova. Jasno je da je zdravstveni sistem prenapregnut i da je pod velikom tenzijom i preduzima se sve što je neophodno u ovom trenutku, a to su ta proširenja kapaciteta, preraspodela... - istakao je Kon za Pink i dodao da je sve to jedan veliki napor.

Naglašava da je sve pod kontrolom u zdravstvenom sistemu Srbije u tom smislu da svako može da bude primljen, da svako ima svoje mesto za lečenje, napominjući da samo treba jako mnogo strpljenja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Veliki je pritisak na kovid ambulante i traži strpljenje kako pacijenata tako i od samih učesnika na svimm nivoima - rekao je Kon, kao i da je veliko opterećenje na svim nivoima koje se uspešno savladava.

Što se maski tiče Kon kaže da je najvažnije da masku nose oni koji su bolesni.

- U ovoj situaciji kada je virus u cirkulaciji, jedini ispravni način je da se smanji prenošenje je ako je svi nose - naglasio je dr Kon.

- Ako ne znamo tačno ko je zarazan, jedini način je da je nose svi. Ako hronični bolesnici i stariji od 65 samo nose maske, onda oni sebe štite samo 30 odsto - istakao je Kon i naglasio jedino kada i jedni i drugi nose maske, da je onda zaštita 99 odsto.

Na pitanje koliko dugo maska može da štiti, dr Kon kaže da to zavisi od brzine ovlaživanja i da se obično kaže dva sata, te da ih treba često menjati.

#koronavirus

#maske

#zaštita