AKTUELNO

Atrakcija za oči koja će vam ispuniti dušu i naterati vas da sednete, divite se i - uživate.

Planina Povlen krije jednu od srpskih prirodnih lepota, a loši putevi i nedostupnost čine je još većim izazovom za ljubitelje bekstva iz svakodnevnog okruženja.

Taorska vrela su slapovi i vodopad do kojih se može doći iz pravca Valjeva ili Kosjerića. Izbijaju kao Vrelski potok iz pećine koja je zagrađena u drugoj polovini 20. veka, a onda voda nailazi na bigrene kaskade koje čine fascinantne slapove. Malo niže od slapova, Vrelski potok se sliva vodopadom visine oko pet metara u reku Skrapež.

Pratite putokaz

Raljzdaljina od Valjeva je oko 38 kilometara, a treba skrenuti usred ničega, gde ipak postoji putokaz, na otprilike 30. kilometru. Tu se račvaju tri puta, treba krenuti krajnje levim. Put jemakadamski, sa brojnim izazovima, uzan, pa treba biti posebno oprezan kod susretanja i mimoilaženja.

Naravno, najatraktivniji je period kada je izvor bogat vodom, a to je obično u proleće, posle topljenja snega ili kiša. Nedavne padavine krajem juna napunile su "rezervoare" vrela do maksimuma, pa su oni koji su ih posetili između 25. i 30. juna imali čistu privilegiju da uživaju u huku punog vodenog zamaha.

View this post on Instagram

Put kojim se retko ide... Barem u ovo zimsko vreme 💨. Dok nas sunce🌞 ispraća stidljivo namigujući između sivih drugova🌫, polako se naziru ogrlice Valjeva. Put se pretvara u onaj kojim se i kopita oprezno kreću, ali srce❤ od uzbuđenja preskače poput stare gramofonske ploče. Znam da smo blizu, ali savetuju saputnike i mene da dođemo drugi dan, kada bude lepše vreme. Ne vrede svi saveti, voda zove, kao dim cig... uvlači se njen miris i meša sa endorfinom u telu. Kao i da se voda raduje dolasku gosta. Udara jako, nadglašava sve, kao da poručuje “Dođi, divi mi se”. I zaista jesam 😍 #me #photographer #vrela #taorskovrelo #valjevo #srbija #photography #photographylovers #fmzavicaja #vidisrbiju #visitserbia #tlpicks #waterfalls #vacation #vladimirsoskic #travelgram #putovanje #igserbia #travelblogger #nomadslife #serbia #instagood #odmor #priroda #seekmoments #srbija_u_slikama #ig_srbija #nature

A post shared by Vladimir Soskic (@vladimirsoskic) on

Na pola puta između Valjeva i Kosjerića, neverovatna oaza mira.

Iz Valjeva se stiže putem preko manastira Lelić, koji naravno takođe, vredi obići. Put preko Povlena se teško može nazvati saobraćajnicom 21. veka, tako da oni koji žure bolje da ne kreću, jer bi mogli imati ozbiljna oštećenja na brojnim rupama i jarugama makadamskog puta označenog kao 338.

Od sela Taor ide se kratko asfaltom nizbrdo do mosta, koji se pređe,a onda se skrene levo ka vrelima. Tuda mogu i automobili, ali je šteta ne prošetati. Ako svi krenu automobilima do vrela ili blizu vrela, onda će se napraviti veliki haos zbog uzanog puta i nedostatka mesta za parkiranje.

Automobilima, zapravo tu i nije mesto, ali mnogi to ne razumeju.

Taorska vrela trebalo bi da budu na mapi želja svakog ljubitelja prirode u Srbiji.

Od Kosjerića je razdaljina oko 20 kilometara. Na putu za Seču Reku i Vardu, skrene se desno kod cementare i prati asfaltni put koji se penje na Povlen. Ko koristi navigaciju biće mu ponuđene tri varijante,ali najsigurnije je da se samo prati glavni asfaltni put.

Taj put u jednom momentu postaje makadamski i učini vam se da ste izgubljeni.Treba nastaviti tim putem, jer se uskoro pojavljuje tabla koja vas upućuje desno do Taorskih vrela. Tim putem stižete do tačke koju smo već opisali, gde se kod mosta skreće, ovaj put desno, za vrela.

Nekada su ovde vodenice bile zaštitini znak

Nekada su vodenice bile zaštitini znak ovog dela Srbije, ali ih više nema. Jedna je, na samim vrelima, pretvorena u kafić, gde se može lepo sesti i odmoriti sa pogledom na bučna i hučna vrela. Za ovaj put morate odvojiti ceo dan i krenuti ranije. Kada se vratite sigurno će biti bogatiji za iskustvo koje ćete prepričavati i preporučivati prijateljima.

#putovanje