AKTUELNO

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležen je večeras u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić, predsednice RS Željke Cvijanovic, srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika i patrijarha SPC Irineja.

Dan sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja" obeležava se danas u Rači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Vučić je pre nekoliko dana najavio da će Srbija i Republika Srpska 4. avgusta zajedno obeležiti veliku srpsku tragediju - progon 250.000 Srba iz Hrvatske.

Foto: Printscreen YouTube/ NestaOfficial

- Obeležićemo, bez prisustva velikog broja ljudi, tamo gde smo to učinili prvi put zajedno 2015, na Rači, gde ćemo postaviti i spomen obeležje. Na tom mestu gde je najveći broj izbeglica na traktorima prešao, napravićemo, kada zajedno sa RS bude izgrađen most "spomen park - rekao je predsednik Srbije.

Pored državnog vrha Srbije, obeležavanju u Rači kao predstavnici Srba u Hrvatskoj, prisustvuju i deca iz kolone koja su pre 25 godina prešla u toj koloni u Srbiju, a onda su se, nakon nekoliko godina, u želji i čežnji za zavičajem, vratili i počeli da obnavljaju svoj život i život svog naroda u Hrvatskoj i sada tamo žive.

Predsednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je danas Tanjugu da će u Rači biti četvoro mladih, među kojima i Anja Šimpraga, poslanica u Saboru, dok su ostali predsednici opština ili zamenici predsednika opština u kojima Srbi imaju relativnu većinu ili je u njima najveći broj Srba koji žive u Hrvatskoj.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Patrijarh Irinej: Srbi su postradali, proterani i unesrećeni, i to od strane naroda sa kojima su vekovima zajedno živeli

Na početku ceremonije, patrijarh Irinej održao je parastos nastradalima u zločinačkoj akciji, a onda obratio okupljenima:

Patrijarh je rekao da su se danas povodom 25 godina od stradanja Srba, okupili da obeleže tragičan događaj koji je doživeo srpski narod.

"I to od naroda sa kojim je vekovima živeo zajedno i sa njim delio i dobro i zlo. Jedina krivica srpskog naroda koji je tamo živeo, bila je što su etički Srbi i pravoslavni po veri", rekoa je Irinej.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je tu "krivicu" srpski narod platio hiljadama nevinih žrtava.

"Cena je počela životima da se plaća od 1941. godine, a plaća se i danas"; rekao je Irinej.

Kako kaže, tada su lišeni svojih domova i života svojih najdražih. Dodaje da je to bio najtraginiji događaj u istoriji Srba, dok ga, ističe, braća Hrvati slave kao najsvetliji u svojoj istoriji.

"Srbi u Hrvatskoj su postali beznačajna manjina, i iako su mnogo više postradali od Hrvata, oni im ne žele zlo. Po ugledu na Hrista, kao pravi hrišćani, treba i mi da im oprostimo i da pravdu prepustimo Bogu"; rekao je Irinej.

Irinej je rekao da ovaj zločin nikada ne treba da se ponovi.

"Mir, ljubav, neka zavladaju svima u svetu, a žrtvama stradanja, neka Gostpod da ono što su svojojm žrtvom zaslužili", rekao je Irinije. Ističe da možemo opstati samo kao ujedinjeni i sjedinjeni.

Otkrivena spomen ploča u znak sećanja na žrtve

Predsednik Srbije i Milorad Dodik otkrili su na mostu u Rači spomen ploču, podsećanje na progon Srba u “Oluji”.

"Ovaj most je nemi svedok užasa i patnji srpskog naroda. Spasavajući sebe i svoju decu od zločina i sigurne smrti, ovuda, kao žrtve etničkog čišćenja, prođoše stotine hiljada Srba Krajišnika u avgustu 1995. godine. Došavši u Srbiju našli su nadu, utočište i spas."

"Oni što nas rasrbljuju i odvajaju, neka su daleko od nas. Neka nam Gospod da to jedinstvo", rekao je Irinej.

Foto: TV Pink Printscreen

Uz visoko podignute zastave Srbije i Republike Srpske intonirane su i himne dve zemlje.

Na mostu je postavljena scena, rekonstrukcija kolone koja je preko njega bežala pre 25 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

"Na cesti Petrovačkoj izbjeglice i trista djece u koloni. Nad cestom kruže grabljive ptice, tuđinski avioni."

Nebojša Kundačina pročitao je psemu "Na cesti Petrovačkoj" Branka Ćopića. Dramska trupa, pripovedački je prisutnima još jasnije približila stašne i jezive događaje.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodik: Naša osveta su život, sloboda i mir!

- Na cesti Petrovačkoj izbjeglice i trista djece u kolini. Nad cestom kruže grabljive ptice, tuđinski avioni. Po kamenjaru osniježenom čelična kiša zvoni… U snijegu rumena Marija, mamina kćerka jedina, bilo joj sedam godina - pročitao je Dodik odlomak Ćopićeve pesme.

Dodik je obraćajući se prisutnima rekao da je ova pesma pesma o zločinu u kojem su stradala nevina deca.

"Oni su nas zavetovali da se ovako nešto više ne ponovi ni jednom srpskom detetu", rekao je Dodik.

Kako kaže, naša osveta nije smrt, već život, sloboda i mir.

"Naša osveta je i to što i danas postojimo i što danas imamo svoju slobodu. Kao i to što smo danas zajedno, iznad Save koja je svedok našeg stradanja kroz vekove", rekao je Dodik.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Ističe da je naša osveta to što danas postoje Srbi koji su se okupili da odaju poštu našim žrtvama.

"Deo njihovog plana je bila i Oluja, da Srbi više ne postoje", rekao je Dodik, dodajući da je to samo kockica u mozaki plana da nestane Srba.

"Oluja je deo kontinuiteta, u cilju progona Srba, kontinuitet pokatoličenja našeg naroda. Taj proces je nastavljen u Prvom, pa zatim i u Drugom svetskom ratu, kada je dobio nazim NDH", rekao je Dodik.

Kako kaže, genocid nad Srbima je zvanična politika NDH.

Vučić: Ponosan sam jer, posle mnogo decenija, srpska suza ima roditelja

Okupljenima se obratio i predsednik Vučić.

Predsednik je rekao da od 2014. Srbija i Srpksa zajednički obeležavaju srpska stradanja, kao i da je na to izrazito ponosan.

Foto: TV Pink Printscreen

"Srećan sam i ponosan što vidim da je srpski narod video značaj te ideje, našeg zajedničkog i jedinstvenog rada, koji pokazuje da ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni me nožemo ništa", rekao je Vučić,

Ističe da je ponosan što srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja.

"Ponosan sam što Srbi imaju svoju slobodnu i nezavisnu državu koja sme da izađe u odbranu grobova, li i svoje budućnosti. VIše zločine protiv našeg naroda ne nazivamo incidentima, već pravim imenima", rekao je Vučić, dodaveši da moramo imati poštovanje prema svom narodu.

"Narode srpski ne zaboravi da danas više niko ne govori o stradanjima Srba u Hrvatskoj. Svi to danas gledamo, i ne verujemo šta vidimo i šta slušamo. Suštinu da su Srbi zatirani samo zato što su Srbi. Sela i gradovi srpski su opusteli, a proglasili si nas krivim za sve", rekao je Vučić.

Dodao je da je ta matrica postavljena i da će se teško izmeniti, ali i da imamo obavezu prema deci da im istinom otvorimo oči.

"Mi moramo da, ne ćuteći o zločinima, otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili, a samo mala i ponižena Srbija bila je prihvatljiva svima oko nas. Moramo da im pokažemo da u tim planovima nisu uspeli", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Kako kaže, uspeli smo da podignemo glavu i nevređajući nikoga da kažemo da Srbija živi i neće nestati , kao i da neće imati žig sramote koji su joj stavljali na čelo.

"Naše je da im kažemo da mi želimo pomirenje, mir uvek, ali ponižene nikada. NIkada vas nismo terali da priznajete genocid nad Srbima, samo da pokažete poštovanje prema žrtvama. Samo da kažete da znate da je u Jasenovcu stradao jedan ceo narod samo zato što je nosio pogrešno ime i prezime", rekao je Vučić, dodajući da ne traži više ništa od njih.

Ističe da su Srbi imali snage da takve stvari priznaju i ne sakrivaju.

"Nemojte da tražite od nas da slavimo srpske žrtve. Ova kolona iza nas svedoči o svemu što se dešavalo. Da slavimo za aplauze u Evropi nećemo. Nećemo da slavimo ubijanje srpske dece i civila. Ne pristajemo na poniženje i SRbija nikada neće pristati na poniženje"; rekao je Vučić.

Dodaje da je njegova poruka oduvek bila da više veće biti "oluja" protiv srpskog naroda.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Srbija i Srpska se više nikada neće svađati. Srbija je bila slaba ekonomski i politički, i za to smo platili visoku cenu, i to naš narod i naša deca. Zato je naš posao da im kažemo da mogu da slave šta god hoće, ali da ćemo mi da tugujemo, da tugujemo za našim krajišnicima i dalmaticima Srbima. Za našim ljudima sa Banije, Knina, LIke....", rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da više nikada nećemo dozvoliti da bilo ko i bilo kada nekažnjeno ubija i Srđana i Mrđana i Mlađana.

"Srbija će poštujući sve svoje susede uvek imati snage da pomogne RS. Uvek će biti tu, kao što je bila tu i za naše Krajišnike. Hoću da se posebno izvinim našim Krajišnicima zbog te 1995. godine, zato što je Srbija sramno ćutala i nije dala da uđete u centar Beograda, kako bi se sakrile razmere stradanja našeg naroda", rekao je Vučić.

Vučić se izvinio Krajišnicima i zahvalio na svemu što su uradili za svoju Srbiju.

"Krajiški narod je našao svoju Srbiju i danas je to narod koji sa svima drugima doprinosi ubrzanom napretku i rastu Srbije. Vidite tu ogromnu snagu koju imaju, i beskrajno im hvala na tome. Oni su pobedili. Danas je Srbija mnogo jača nego što je bila tada, Srbija 2025. biće još jača nego što je danas, i hvala vam na svemu tome", rekao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predsednik je rekao da je naš greh bio u tome što nismo znali ništa o pesmama o kojima je Ćopić pevao, a mi smo ćutali.

"Zato se dogodilo godinama kasnije da nam decu ponovo ubiju. Ako nekome danas nije jasno zašto o ovome govorimo, zašto podsećamo da ove zločine, ubijanje dece i staraca, govorimo zato što nam je to obaveza i da nam se Petrovačka cesta više nikada ne bi ponovila", rekao je Vučić.

Kako kaže, govorimo i nećemo da ćutimo da je to zločin i dodaje da samo dok o tome govorimo zločina više neće biti.

"Trebali smo da tražimo pravdu na vreme, pa možda danas ovde ne bismo ni bili. Pitanje je za šta su deca bila kriva, šta su deca zgrešila. Zašto su posle svega morali da ubiju i decu? Šta su bili krivi ljudi u koloni, da ih proterate i otmete imovinu. Zar je jedino moguće napraviti državu ako njih nema, i da je razlog zato što su druge vere i običaja", rekao je Vučić i dodao da je Srbija danas zemlja koja ceni mir i ne traži ništa ni od koga, ali zemlja koja neće pristati na poniženje niti na ćutanje.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, u Hrvatskoj je broj Srba sveden na statističku grešku.

"Pitanje je zašto drugi ćute i traže od nas da i mi ćutimo. Zar ne bi pravda trebala da bude ista za sve? Zašto su srpski zločini veliki a žrtve nekako uvek male. Jesu nam deca bila mala, ali zločin je bio veliki, najveći, i neće ga umanjiti nikakva politika", rekao je VUčić i dodao da je Srbija danas dovoljno jaka i stabilna i spremna da zaštiti svoju decu.

Dodaje da je krvi bilo dosta, kao i da je ovom prostoru potreban život.

"Reči kojima danas učimo decu su dostojanstvo i to da znaju da cene život. Deca treba da čuvaju pamćenje, pamćenje za budućnost. Naša reč će biti mir, život, rad i deca. Upravo zato ne želim da budem jedan od srpskih lidera koji hoće da se prave da ne vide koliko su nam nepravde naneli, koji bi želeo da se dodvodi onima koji bi ga uzdizali u nebesa kada bi govorio loše o svom narodu", rekao je Vučić.

Foto: Tanjug/Instagram/BUDUCNOSTSRBIJEAV

"Srbija kada priča o Oluji i svakom ubijenom detetu, govori o svojoj muci i tuzi. O svom stradanju, ali se ne raduje tuđim žrtvama i muci. Poštujemo ih, i u tome se razlikujemo. Ali Srbija više neće dozvoliti da se ćuti o patnji i žrtvama njenog naroda", rekao je Vučić.

Kaže da većina Krajišnika više ne želi da se vrati.

"Oni sada žele da bez straha prođu svakom cestom i obiđu svaki grob. Hvala vam Krajišnici. Kada ovde završimo izgradnju auto-puta, pravićemo i spomen park", rekao je Vučić.

Ističe da mu se čini da to na najbolji način govori kako treba da vodimo mudriju i pametniju politiku, kao i to, kako treba da čuvamo srpsko dostojanstvo i ponos.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

"Pravda će možda jednog dana da stigne, ali dotle ono što neće izostati jeste ljubav prema Krajiškom narodu ali i reč o njihovom stradanju, Dok žive Srbija i Srpska zločin neće biti zaboravljen, a mi ćemo se boriti za svoj narod i snaženje, i zajednički ujedinjeni možemo sve, a razjedinjenim može da nam se ponovi i 1995. i 1941.", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao na jedinstvo, na ujedinjenje svih naših ljudi, dodao da nam predstoje ne laka vremena, ali da ujedinjeni možemo da uspemo.

View this post on Instagram

"Ujedinjeni možemo sve, a razdvojeni ne možemo ništa. Ponosan sam jer srpska suza posle mnogo decenija ima roditelja. Ponosan jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Ponosan jer Srbi imaju posle mnogo decenija, u pravom smislu te reči, svoju slobodnu i nezavisnu državu koja može i sme da ustane u odbranu srpskih grobova, ali i srpskog života i naše budućnosti. Uspeli smo da kažemo ne lažima, da podignemo glavu, ne vređajući nikoga. Uspeli smo da kažemo - Srbija živi, neće nestati i neće imati žig sramote koji su nam na čelo stavljali. Naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo, mir uvek, ali poniženje nikada."- Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Republike Srbije @anabrnabic, prisustvovali su obeležavanju Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u oružanoj akciji "Oluja".

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

"Živeli Krajišnici, hvala vam na svemu što ste uradili za Srbiju. Živela Srpska, živela Srbija", rekao je Vučić.

#Aleksandar Vučić

#Dan sećanja

#Oluja