AKTUELNO

Košarkašice Srbije pobedili su večeras Tursku 83:76 posle produžetaka u FIBA balonu u Istanbulu, čime su izborile plasman na Evropsko prvenstvo 2021.godine.

Izabranice Marine Maljković posle velike borbe i dva produžetka došle su do četvrtog trijumfa u grupi E, koji ih je direktno odveo na EP u Španiji i Francuskoj, na kom će braniti bronzanu medalju osvojenu 2019. godine.

Najzaslužnija za pobedu bila je Ivon Anderson, koja je na parketu provela više od 47 minuta i za to vreme ubacila 25 poena, uz šest asistencija i pet skokova.

Sonja Vasić dodala je 18, Jelena Bruks je ubacila poen manje, dok je Aleksandra Crvendakić dodala 12 koševa.

U truskom timu najbolja je bila Isil Alben sa 17 poena.

Posle stegnutog početka i vođstva Turske, Srbija je poenima Nevene Jovanović i Ivon Andreson uhvatila priključak i obezbezbedila vođstvo posle prve četvrtine.

Izjednačeno je bilo i u drugih 10 minuta, ali je Crvendakić ubacila važne poene, pa je Srbija na poluvremenu imala četiri poena viška (38:34).

Izabranice Marine Maljković drugo poluvreme otvorile su trojkom Bruks, ali je ubrzo usledio prazan hod srpskog tima, kada skoro pet minuta nisu postigle koš.

Turkinje su to iskoristile na pravi način, ubrzo su povele sa najvećom razlikom od šest poena.

Da meč ne ode u drugom pravcu, pobrinule sa kapitenka Bruks, Andreson i Vasić, dobrom igrom na obe strane, pa je rezultat pred poslednjih 10 minuta bio nerešen 53:53.

U završnici je viđena velika borba oba tima, Srbija je u poslednjih 60 sekundi stekla prednost od tri poena.

Turska je uzvratila trojkom Alben, ali je Vasić pogodila za novo vođstvo 39 sekundi pre kraja.

Alben je slobodnim bacanjima izborila produžetak za svoj tim, koji je bolje krenuo u dodatnom periodu i poveo sa plus četiri.

Srbija je agresivnom igrom uspela da se vrati,pogađale su Andreson i Bruks kad je bilo važno.

Vasić je promašila polaganje za izjednačenje, a nova Amerikanka u srpskom timu uz zvuk sirene postigla je poene za novi produžetak.
U novih dodatnih pet minuta dominirala je Anderson, koja je odmah napravila seriju od 4:0.

Vezale su naše košarkašice nekoliko dobrih odbrana, bile agresivne, Crvendakić je sa penala minut pre kraja bila precizna, a tačku na meč stavila Vasić trojkom u poslednjim sekundama.

Srbiju do kraja kvalifikacije očekuje još jedan "prozor" u februara sledeće godine, kada treba da igra protiv Albanije i Litvanije.

#košarkašice