AKTUELNO

Koordinator Ministarstva zdravlja za kovid Slobodan Milisavljević govoreći o epidemiji koronavirusa u Srbiji kaže da je situacija ozbiljna i da su nam neophodne drastičnije mere ako mislimo da zaustavimo širenje infekcije.

Milisavljević kaže da je zabrinjavajuće to što imamo veliki broj teško obolelih pacijenata i dodaje da je u Kragujevcu gde je 20 pacijenata na respiratoru.

- Tako je, maltene, u svakoj bolnici u zdravstvenom sistemu Srbije, što je zabrinjavajuć podatak. Poslednji je trenutak da uradimo nešto, da se poboljša epidemiološka situacija u Srbiji, jer su podaci stvarno veoma zabrinjavajući - rekao je Milisavljević za Novo jutro TV Pink.

Virus je ušao u porodice, što su rekli i članovi Kriznog štaba i dr Milisavljević kaže da nas to "vraća na poštovanje mera".

- Postoje horizontalni kontakti, između članova porodice jer je kapljična infekcija u pitanju, prenosi se vazduhom. Postoji ogromna mogućnost daljeg zaražavanja, što primenu mera vraća u prvi plan. Ograničavanje kretanja, distanca i maske, jer je maska ono što u velikom procentu štiti od prenošenja infekcije - rekao je Milisavljević.

Nove mere bi, kako dodaje, trebalo da budu drastične.

- Dosadašnja iskustva su pokazala da mere nisu dovoljne, što nam govore svakodnevni podaci. Imali smo više od 5.600 novih slučajeva u sredu, i lično mislim da bi trebalo pooštriti mere i jedino na taj način ćemo sprečiti širenje virusa - naglasio je Milisavljević.

Foto: TV Pink Printscreen

Zdravstvo na ivici, uključiti stomatologe i privatni sektor

Procene su da će treći talas epidemije koronavirusa u Srbiji dostići pik u narednih nekoliko dana i da će trajati oko dve nedelje, kaže Milisavljević i napominje da je u zdravstvenom sistemu veliki broj zaraženih, te da je uključivanje stomatologa i lekara iz privatnog sektora jedan od načina da se prevaziđe taj problem.

Milisavljević je ukazao da epidemija kovid-19 u našoj zemlji traje duže od osam meseci i da je veliki broj zaraženih lekara, medicinskih sestara i tehničara, kao i nemedicinskih radnika što, naglasio je, nameće pitanje kako rešiti problem nedostatka osoblja.

- Jedan od načina je da se uključe i stomatolozi i lekari iz privatnog sektora. U kontaktu sam i sa našim lekarima u inostranstvu koji su spremni da napuste posao i da se vrate da pomognu zdravstvenom sistemu - rekao je Milisavljević.

Naveo je da je u trećem talasu veći broj pacijenata sa umereno teškom i teškom kliničkom slikom.

- Veliki broj pacijenata na nogama dođe u bolnicu, a posle dan-dva njihovo stanje se pogorša, čak i kada se jave na vreme - rekao je Milisavljević.

Naglasio je da je vakcina jedini lek za zaustavljanje epidemije, a da su do pojave proverene vakcine epidemiološke mere jedini način da se infekcija kovid-19 smiri.

#Epidemija

#Slobodan Milisavljević

#koronavirus