AKTUELNO

Srpska privreda će u 2017. godini ostvariti rast od 3,0 odsto, a u 2018. godini je čeka rast od 3,3 odsto, nakon godišnjeg povećanja bruto domaćeg proizvoda od 2,5 odsto u poslednjem kvartalu prošle godine, prema poboljšanim predviđanjima bonitetne kuće Dan i Bredstrit (Dun & Bradstreet).

"...Glavni pokretač rasta tokom prognoziranog perioda su investicije, koje su u porastu po godišnjoj stopi od 2,6 odsto, a finansirane su prilivom stranih direktnih investicija od 1,9 milijardi evra u 2016. i poboljšanim kreditnim uslovima u zemlji", navodi se u aprilskom izveštaju ove bonitetne kuće, koju u Srbiji zastupa kompanija Bisnode.

Neto izvoz je, kako poručuju iz D&B-a, drugi izvor rasta BDP-a, budući da izvoz robe i usluga raste po godišnjoj stopi od 13,8 odsto, zahvaljujući povećanoj tražnji za sprskom robom u Nemačkoj i Austriji i stalnom širenju izvozno orijentisanog proizvodnog sektora Srbije, što daleko prevazilazi godišnji rast uvoza od 5,8 odsto iz četvrtog kvartala 2016.

Treći pokretač rasta je potrošnja javnog sektora, što je u skladu sa planovima vlade da ublaži štednju i podigne potrošnju za 2,0 odsto u 2017. i za 1,9 odsto u 2018. godini, dok je sa druge strane potrošnja domaćinstava porasla za samo jedan odsto u četvrtom kvartalu prošle godine, napominju iz ove kompanije.

Dodaje se, međutim, da bi potreba smanjenja broja zaposlenih u javnom sektoru za 25-30 hiljada ljudi godišnje, u skladu sa sporazumom vlade i MMF-a, mogla da uspori potrošnju.

Iako razvijena, saobraćajna infrastruktura u Srbiji, kako navodi D&B, nije modernizovana još od raspada Jugoslavije, tako da je kvalitet puteva loš.

"Na sreću, Srbija privlači značajne investicije za razvoj puteva, železničkih i vazduhoplovnih sistema, kao i u energetski sektor", ocenjuje se u izveštaju.

Kako se podseća, u martu ove godine su počeli radovi na novoj 17,6 km dugačkoj deonici Koridora 11, autoputu između Surčina i Obrenovca, koji će na kraju povezati Srbiju sa Crnom Gorom.

Takođe su počeli radovi na 17,7 km dugom delu pruge Koridora 10, koji finansira ruska strana, a koji će povezati Salcburg u Austriji sa Solunom u Grčkoj preko Srbije, a čije otvaranje se očekuje ove godine, ističe se u izveštaju.

U međuvremenu, vlade Srbije i Rumunije su potpisale memorandum o izgradnji autoputa između Pančeva i Temišvara koji treba da bude završen sredinom naredne decenije, a zajedno sa drugim projektima i naftovodom, ove inicijative će pomoći povezivanju Srbije sa njenim glavnim trgovinskim partnerima i značajno olakšati uvoz i izvoz robe, navodi bonitetna agencija.

Srbija ima i slobodne trgovinske sporazume sa skoro svim susedima, sa EFTA i Evroazijskom ekonomskom unijom.

"Međutim, izvoznici iz ostatka sveta suočavaju se sa ponderisanom prosečnom carinskom stopom od 5,4 odsto, koja se verovatno neće sniziti sve dok Srbija ne pristupi Svetskoj trgovinskoj organizaciji", smatraju u D&B.

Bonitetna kuća je, takođe, svrstala Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja, a istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, dok niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

#BDP

#Rast

#Srbija

'