AKTUELNO

Patrijarh Irinej ostavio je testament kojim je svoje lične stvari, grubo rečeno imovinu, podelio na tri dela.

- Ja Irinej Gavrilović kao smrtni čovek smatram za dužnost da ovim svojeručnim pisanim testamentom, dok sam u dobrom zdravlju i pri čistoj svesti, iskažem svoju poslednju volju, kako se ima posle moje smrti postupiti mojom imovinom - napisao je počivši patrijarh u vreme dok je bio episkop niški, prenosi Blic.

Patrijarh Irinej preminuo je jutros u 90 godini. Vest da je umro patrijarh Irinej stigla je nakon 15 dana teške borbe sa koronavirusom, koju je patrijarh izgubio pošto mu je zdravstveno stanje naglo pogoršano u noći između srede i četvrtka.

ŠTA STOJI U TESTAMENTU

Po pravilu testamentom se ostavlja deo Eparhiji, nekom manastiru i srodnicima. U vreme dok je pisao testament, episkop niški Irinej sve što ima jeste podelio na tri dela. Lične stvari sveštenstvu eparhije, Eparhiji i rodbini. Patrijarh je ostavio i novac za svoju sahranu u to vreme 50.000 dinara, ali i odežde u kojima želi da bude sahranjen.

Ostatak imovine, novac od plate jedan deo eparhiji, drugi Srpskoj pravoslavnoj crkvi i treći manastiru, odnosno sestrinjstvu koje ga pred smrt bude negovalo.

Foto: TV Pink Printscreen

Svoje lične stvari obuću i odeću Irinej je ostavio monaštvu. Bogoslužbene poput naprsnog krsta, panagije i ikonu ostavio je Eparhiji niškoj. Lični sat, televizor, radio... počivši poglavar je ostavio porodici.

Tada u to vreme, patrijarh Irinej je izrazio želju da bude sahranjen u Sabornom niškom hramu.

Testament se pravi u tri primerka od kojih se jedan šalje Sinodu, koji ga stavi u arhivu, drugi ostaje u Eparhiji u kojoj arhijerej stoluje i treći ostaje kod potpisnika testamenta.

KAD JE PISAN TESTAMENT

Međutim, u vreme dok je pisao testament, tadašnji vladika niški Irinej, nije mogao ni da pretpostavi da će postati patrijarh. Bio je jedan od episkopa koji nisu stremili ka beogradskoj Patrijaršiji.

Foto: Beta/Emil Vas

Iako je govorio “nemojte mene”, izabran je za poglavara SPC. Brigu o njemu na kraju života nije vodio manastir, a čemu se nadao. Upokojio se u bolnici zbog posledica izazvanih korona virusom.

TAJNA U PATRIJARŠIJSKOM SEFU

Mnogo se toga promenilo od kako se Irinej potpisao na sve što je posedovao... Koliko je patrijarh izmenio svoj prvobitni testament, krije patrijaršijski sef u kome je zasigurno koverta za poslednjim željama.

Poštovanje sinodske odluke da svi arhijereji treba da ostave testament u praksi je svedena na dobru volju. Tako, iako se mnogo govorilo o testamentu mitropolita Amfilohija, po svemu sudeći on ga nije imao.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Testament svojeručno napisao pri čistoj svesti i zdravom razumu, potpuno slobodno...- pisao je na kraju lista papira počivši patrijarh Irinej.

#Patrijarh Irinej

#Testament