AKTUELNO

Opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji je nesumnjivo, to je strateški cilj i glavni spoljnopolitički prioritet vlade, poručio je danas predsednik parlamenta Ivica Dačić na sednici Nacionalnog konventa o EU.

- Potpuno smo svesni da u tom procesu postoje brojni izazovi i obaveze koje su pred nama, reforme koje moramo da sprovedemo, ali njih ne ispunjavamo zbog EU, već zbog jačanja svih potencijala naše zemlje i boljeg života naših građana - rekao je Dačić.

On je dodao da aktuelni saziv parlamenta podržava vladu, u čijoj je nadležnosti da koordinira i vodi proces pregovora, ali istovremeno, ne zaboravlja da je i sam nadležan da učestvuje u ispunjavanju onoga što se nazivaju "politički kriterijumi" za članstvo.

U tom smislu, Dačić je rekao da je važno što će po prvi put od kada se objavljuje, Izveštaj EK o napretku Srbije biti predstavljen poslanicima na sednici, na kojoj će biti prilika za otvorenu diskusiju, a potom i za usvajanje zaključaka.

Ta sednica bi trebalo da bude održana 28. decembra, najavio je Dačić.

On je podsetio da je EK konstatovala da je Skupština smanjila broj zakona donetih po hitnom postupku, kao i raniju praksu opstrukcije rada parlamenta, iznoseći podatak da su hitni postupci bili na nivou od 19 odsto od 1. marta 2019. godine i 31. marta 2020. godine, u odnosu na 44 odsto tokom 2018. godine.

- Namera je da sa ovakvom praksom nastavimo, tako da će ovaj saziv parlamenta usvajati sve zakone u redovnom postupku, a samo izuzetno po hitnoj proceduri - rekao je Dačić i dodao da će nastojati da organizuju što više javnih slušanja i sastanaka odbora van parlamenta, iako epidemija to dosta otežava.

Dačić je naveo i da je jedna od zamerki EK bio i zapaljiv govor protiv političkih neistomišljenika, koji se koristi u skupštinskoj debati, te da je neophodno donošenje ?odeksa ponašanja narodnih poslanika.

Izrada predloga Kodeksa je u završnoj fazi, i njegovo usvajanje bi se moglo očekivati već do kraja godine, rekao je Dačić i naveo da će taj akt, uz već postojeće, doprineti većoj toleranciji i demokratskoj kulturi.

Po pitanju međustranačkog dijaloga, ponovio je da će u narednom periodu biti organizovana druga faza, u okviru koje će se razgovarati i dalje o otvorenim pitanjima u cilju unapređenja izbornih uslova, kao i o zamerkama iznetim u Izveštaju EK.

- Te razgovore očekujem u prvom delu naredne godine, o čemu ću ovih dana razgovarati sa predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom - rekao je Dačić.

Predsednik parlamenta je naveo i da sastav te institucije oslikava važan napredak u cilju postizanja pune rodne jednakosti, pa je umesto ranije predviđene kvote od 30 odsto za žene, sada u Narodnoj skupštini 40 odsto narodnih poslanica.

Podsetio je da je pre sedam dana usvojen završni račun budžeta za 2019. godinu, što je, kaže, prvi put da je na dnevnom redu istovremeno bio i budžet za 2021. godinu i završni račun za 2019. godinu.

- Uveren sam da će Skupština i u nastavku rada imati intenzivan dnevni red, koji će je obavezivati da bude efikasna, ali ne po cenu punog poštovanja demokratskih procedura i tolerancije - rekao je Dačić.

On je dodao da je parlament spreman da nastavi dosadašnju dobru saradnju sa svim partnerima na izuzetno važnom poslu, u ispunjenju zajedničkog cilja - ubrzanju i što kvalitetnijem ispunjavanju kriterijuma za članstvo Srbije u EU.

#Ivica Dačić