AKTUELNO

Lekari i medicinski radnici su na radnim mestima i tokom božićnih praznika. Ni Novu godinu, ni Božić nisu dočekali sa porodicom.

Ekipa TV Pink posetila je kovid bolnicu u Batajnici gde smo se uverili da praznici protiču potpuno isto kao i svaki drugi dani – radno, jer iako se epidemiološka kriva spušta, na jedinici intenzivne nege u ovoj bolnici je i dalje 75 pacijenata, što je gotovo pun kapacitet.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- I dalje imamo puno pacijenata, a lečenje traje dugo. Zato u jedinicima intenzivnog lečenja ni ne vidimo značajno poboljšanje situacije, mada je manji broj pregleda i prijema – kaže za Pink direktor Centra za anesteziologiju i reumatologiju KCS Nebojša Lađević.

Foto: TV Pink Printscreen

Samo na spratu intenzivne nege radi 150 medicinskih radnika, a u čitavoj bolnici u Batajnici još oko 300 ljudi. Ono što ih sada brine, kako kažu, jeste pitanje da li su građani tokom praznika bili disciplinovani ili sledi novo povećanje broja zaraženih.

- Strepimo, verujte, i analiziramo i sebe i kolege da li smo nešto prekršili, jer znamo da je važno da se pridržavamo mera. Očekujemo da su se i građani pridržavali, jer smo videli da se smanjuje broj obolelih sa uvođenjem mera. Tako da se nadamo da su se mere tokom praznika poštovale – kaže za Pink jedan od zaposlenih.

Foto: TV Pink Printscreen

U skladu sa planom imunizacije, vakcinacije je počela i u zdravstvenim ustanovama, pa je tako vakcinu već primio deo zaposlenih i u kovid bolnici u Batajnici. Prof. Lađević ipak poručuje da svi moraju biti na oprezu i da moraju da poštuju mere.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- I posle vakcinacije moramo da nastavimo da nosimo maske, jer je potrebno vreme da se stvore antitela i kolektivni imunitet. Dakle, nema opuštanja još uvek – kaže dr Lađević.

#Nebojša Lađević

#koronavirus