AKTUELNO

Iskren intervju pokojne glumice nateraće vas da stavite prst na čelo!

Pre nekoliko godina Mira Furlan, nakon premijere predstave “Dok nas smrt ne razdvoji”, njenog dramskog prvenca, dala je intervju u kojem je navela da se oseća kao da ne pripada ovom vremenu.

- Komad je inspirisan mojom porodicom, tiče se mog odrastanja. Imala sam potrebu da zabeležim nešto što me napravilo u osobu kakva jesam.

Foto: Beta/Miljenko Klepac

A to je?

- Svi mi nosimo neki pečat svoje porodice. Čovek se na neki način uvek vraća onome što je porodica utisnula u njega, što mu je dala.. Od toga ne možemo pobeći.

Veoma važnu ulogu u komadu imaju emocije a one danas, što bi se reklo, nisu u modi, ne cene se kao ni moral, empatija...

- Apsolutno. To je zapravo startomodan komad, možda i staromodan odnos prema životu. Staromodan je vrlo ružna reč. Ali, osećam da ne pripadam ovom vremenu u kom živimo. Ovo nije moje vreme.

Foto: Wikipedia.org/Izolita

Zašto? Kakvo je ovo vreme?

- Vreme koje ne priznaje empatiju, koje smatra da je empatija slabost. Zapravo gotovo cela naša civilizacija a pogotovo zemlja u kojoj živim, Amerika - mada, sada je u tom smislu Amerika svugde, jer je uspela da izveze svoj način života - obeležena je strašnim odsustvom empatije. Prezir prema emociji, prezir prema mekoći, prezir prema slabosti koja, hteli ne hteli, jeste deo našeg života. Deca rastu bez zdravih repera i parametara. To mi se čini strahovitio opasnim. Druga strana te medalje, ako hoćete rezultat, jesu ti masakri, teroristički napadi koji se svakodnevno dešavaju.

Kako piše "Večernji list", a poziva se na izvore koji su bliski porodici, glumica je već duže vreme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac. Zbog teške bolesti, poslednjih nekoliko meseci provela je u teškom stanju boreći se za život. Iako joj je u bolnici SAD-u pružena najbolja moguća lekarska nega, ali, bolest je, nažalost bila jača.

Autor: M.K.

#Mira Furlan