AKTUELNO

Noćne linije, njih 24, prvi put su ukinute tokom vanrednog stanja prošle godine.

Noćnog prevoza u prestonici nema od sredine novembra. u Sekretarijatu za javni prevoz kažu da uslovi i vreme kada će se ponovo uspostaviti noćni prevoz, zavise isključivo od epidemiološke situacije i mera koje su na snazi u našoj zemlji.

I dok većina sugrađana svoje obaveze završi i uspe da stigne kući još dok rade dnevne linije, ima i onih kojima bi noćni prevoz značio.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Radim u centru grada u firmi koju mere u borbi protiv vurusa korona ne dotiču, pa oko ponoći završavam s poslom. Noćna linija do Batajnice bi mi i te kako značila. Verujem da ima još zaposlenih u drugim kompanijama koje ne rade do 20 ili 22 sata, a koji poput mene žive na obodima prestonice - kaže Dragan G.

Noćne linije, njih 24, prvi put su ukinute tokom vanrednog stanja prošle godine. I dok je redovan javni prevoz putnika uspostavljen 8. maja godine, noćni autobusi vraćeni su na ulice 11. juna proše godine.

VOZILA DUPKE PUNA

U gradskim autobusima pak, dok su tržni centri i restorani radili do 20 sati, bilo je gužvi posle tog vremena. Ujedno, na mnogim linijama polasci su proređeni, pa su autobusi, poput linije 78, koji saobraćaju od 22 do ponoći, krcati. Slično je i sa linijama koje idu ka prigradskim opštinama poput Mladenovca i Lazarevca.

Broj putnika na noćnim, kao i na ostalim linijama se menjao u zavisnosti od epidemiološke situacije i od mera koje su preduzimane u cilju sprečavanja širenja virusa kovid 19. Sekretarijat za javni prevoz zato svakodnevno prati prevozne zahteve na svim linijama.

- Sekretarijatu su se od juna, kada je noćni prevoz ponovo uspostavljen, više puta obraćali prevoznici, sa primedbom da je izuzetno mali broj putnika koji ih koristi. Imajući u vidu epidemiološke mere koje se primenjuju, potrebu da se smanji mobilnost stanovništva, ograničeno radno vreme mnogih objekata i ustanova do 20 sati, odnosno 21 sata, kao i činjenicu da je u novembru u proseku manje od 10 putnika koristilo noćne linije po polasku, odlučeno je da se od 19. novembra njihov rad obustavi - navode u Sekretarijatu za javni prevoz.

Sva je prilika da linija sa oznakom "N" neće biti na prestoničkim ulicama dok se ne smanji broj zaraženih od virisa korona i dok restorani, kafići i klubovi ne prorade u punom kapacitetu.

#Beograd