AKTUELNO

U Srbiji je prošle godine bilo više od 1,9 milijardi evra stranih direktnih investicija, a država će još intenzivnije podržavati investicije, ne samo nastavkom politike podsticaja već i obezbeđivanjem sigurnog i pouzdanog poslovnog ambijenta, rekao je ministar privrede Goran Knežević.

To, kaže, potvrđuju i svetski brendovi koji su odabrali Srbiju za širenje svojih poslova poput Leonija, Džonson Elektriksa, Delfija, Kromberga, Šuberta i mnogih drugih.

-Od početka 2016. godine do danas potpisan je ukupno 31 ugovor o dodeli sredstava podsticaja čime je planirano otvaranje 20.566 novih radnih mesta i realizacija investicionih projekata od 300 miliona evra - rekao je Knžević na konferenciji "Ka boljoj investicionoj klimi na Zapadnom Balkanu".

Posebno, kaže, raduje činjenica da te kompanije zaposle daleko više ljudi nego što je ugovoreno, navodeći da 72 kompanije koje su već ispunile svoje ugovorne obaveze danas zapošljavaju skoro 30.000 više radnika nego što je ugovoreno.

Foto: Tanjug

Ministar je naveo da mala i srednja preduzeća u Srbiji, zahvaljujući Vladi Srbije i EU danas imaju dostupno više od 500 miliona evra povoljnih kredita kroz fondove EU.

Dodao je da se ti krediti daju pod vrlo povoljnim uslovima, bez hipoteke i da su u potpunosti okrenuti domaćim privrednicima.

Interes Srbije je da nastavi evropski put i održi rezultate teških rezove i sprovođenja mera konsolidacije, rekao je Knežević napominjući da promene polako počinju da se osećaju a da je važno je da Srbija ima jasno spoljnopolitičko opredljenje ulaska u EU.

?Dok Srbija i preostale zemlje regiona ne uđu u EU, podsećam na ideju predsednika Srbije Aleksandra Vučića o jedinstvenom tržištu regiona, koje treba da dovede do većeg privrednog rasta, izvoza, investicija, smanjenja troškova i stvaranja tržišta od 20 miliona ljudi?, rekao je Knežević.

VUČIĆ SA HANOM: Srbija je lako našla svoj put, jer zna šta su joj ciljevi - MIR, STABILNOST I EU!

Takvo tržište, kaže, može biti samo jedno od najvažnijih na kontinentu, a pri tom može značajno da doprinese dobrosusedskih odnosa zemalja regiona.

Ističući da je Srbija danas i politički i ekonomski stabilna zemlja i prepoznata kao dobar i pouzdan partner u EU, Knežević je rekao da Srbija dve trećine svojih proizvoda izvozi u zemlje EU, a oko jednu petinu u region.

Naveo je i da mala i srednja preduzeća u Srbiji baš kao i u zemljama članicama EU predstavljaju najveći deo privrede i doprinose sa 50 odsto u BDP-u, te im zato treba posvetiti najveću pažnju u pronalasku rešenja za održivu podršku, inovacije i uklanjanje svih barijera u poslovanju.

Foto: Tanjug

Knežević je podsetio da je prošle godine država počela program podrške malim i srednjim preduzećima, te da je to rezultiralo sa 17.000 više privrednih subjekata, 30.000 novih zaposlenih i više od 70 odsto uvećanog prihoda u ovom sektoru.

Najavio je da će država produžiti tu podršku na najmanje još deset godina.

Vučić specijalni gost na otvaranju Astana Ekspo 2017! Dolaze Putin i Điping!

Govoreći o rezultatima reformi, Knežević je naveo da je povećan kreditni rejting Srbije, da smo na Duing biznis listi Svetske banke u prvih deset zemalja po brzini napretka, da je BDP za šest milijardi veći nego 2009. godine, da je prepolovljena stopa nezaposlenosti iz 2012. godine i da danas iznosi svega 13 odsto, a cilj je da bude ispod deset odsto, što je i evropski prosek.

Naveo je i da je povećana minimanlna cena rada i da će se tako nastaviti, ističući da sada kada Srbija ima stabilne finansije, najvažnije je obezbediti održiv rast i zapošljavanje.

Govoreći o rešavanju negativnog nasleđa prethodnih vlada, Knežević je naveo problem javnih i državnih preduzeća, ali i naglasio da tu ima velikog pomaka.

Od 526 preduzeća sa kojima je započet proceš privatizacije, danas ih ima samo 150 i svako preduzeće posluje po tržišnim uslovima i servisira svoje obaveze, rekao je Knežević, ističući da javna preduzeća nisu gubitaši kao što je to bilo 2014. godine kada su napravila minus od 520 miliona evra, nego danas beleže neto dobit od 80 miliona dinara.

#Goran Knežević

#Investitori

#Johanes Han

'