AKTUELNO

"Ne poboljšava se situacija dinamikom kako smo očekivali", poručuje član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa i epidemiolog dr Branislav Tiodorović kaže da je epidemiološka situacija u našoj zemlji prešla iz vanredne u nepovoljnu i da to ne važi za celu zemlju. Kako navodi dr Tiodorović to se odnosi na Novi Pazar i okolinu, gde je broj zaraženih veliki.

- Ne poboljšava se situacija dinamikom kako smo očekivali. Može se reći da smo iz vanredne prešli u nepovoljnu situaciju - rekao je Tiodorović.

On navodi da je smanjenen broj novozaraženih ljudi, kao i da je malo smanjen broj prvih pregleda i hospitalizovanih, ali da naša zemlja još uvek ima veliki broj ljudi koji umire od korona virusa.

Upitan od stanju četvorgodišnjeg deteta u Nišu i bebe u Kragujevcu koji se nalaze na respiratoru, Tiodorović navodi da ne zna ništa novo o njihovom stanju i da se pedijatri bore za njihov život.

Govoreći o povratku đaka u škole, Tiodorović navodi da deca moraju da krenu na klasičnu nastavu i da je to, kako kaže, preka potreba koja je došla od strane pedagoga, psihologa i prosvetnih radnika.

- Vrše se ozbiljna ispitivanja vakcinacije kod dečijih uzrasta i bitno je zaštiti taj uzrast - kaže Tiodorović.

Dodaje da su ta ispitivanja za sada barem prisutna kod Fajzera za decu od 7 do 15 godina starosti i da će možda do kraja godine da se postigne da prime tu vakcinu.

- Tu situaciju imali smo sa gripom, doduše mnogo duže se ispitavalo, i sa uzrastom od 15 spustila se na 7 godina, a zna se da danas vakcinu protiv gripa može da primi i beba starija do 6 meseci - kaže on.

#Branislav Tiodorović

#koronavirus