AKTUELNO

Neopisiva bol...

Vest o smrti proslavljenog srpskog glumca Feđe Stojanovića duboko je potresla domaću javnost. Naime, objavljeno je da je Stojanović preminuo danas u Beogradu, u 73. godini, posle duge i teške bolesti.

Feđa, koji je zasigurno bio jedan od najistaknutijih srpskih glumaca, ostaće zauvek upamćen po brojnim ulogama u domaćim filmskim, serijskim i pozorišnim ostvarenjima, a pored toga što mu je život bio protkan mnogobrojnim profesionalnim uspesima i nagradama, njegovih poslednjih nekoliko godina obeležila je strašna tragedija - smrt sina Uroša.

Foto: TV Pink Printscreen

Stojanovićev sin Uroš, koji je inače bio reditelj, iznenada je preminuo 2017. u Los Anđelesu, u 44. godini, a samo tri meseca pre toga se oženio.

- Uroš nije imao nikakvih problema. Oženio se pre tri meseca. Žena mu je glumica s našim prostora koja je tamo počela da gradi karijeru. Zavoleli su se. Sve je to tako kratko trajalo - s knedlom u grlu pričao je tada Feđa, u svojoj potresnoj ispovesti za medije, i priznao da mu sin nije imao zdravstvenih problema.

- Išao je pre pola godine na neki pregled. Utvrdili su da je potpuno zdrav. Čekao je da krene da snima svoj film. Pretpostavljamo da je srčani udar. Verovatno će se ispostaviti da mu je stalo srce - govorio je Feđa za Kurir u oktobru 2017.

Ko je bio Feđin sin?

Uroš Stojanović snimio je film „Čarlston za Ognjenku“, koji će zlatnim slovima biti ispisan u istoriji srpske kinematografije, ne samo zbog povratka u velikom stilu na veliko platno Olivere Katarine već i jer je lansirao neke nove mlade glumice. Nakon velikog uspeha, nije dobio šansu da snimi drugi film, pa je otišao u Holivud. Deset godina je spremao svoj holivudski prvenac, ali smrt ga je sprečila da postane otac i nastavi da snima divne filmove.

Stojanovićeva impoznantna biografija

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 1973. godine u klasi prof. Milenka Maričića. Stalni je član Pozorišta Atelje 212 od 1973. godine. Radio je i kao profesor na Katedri za glumu na Akademiji umetnosti BK Univerziteta. Ostaće upamćen po velikom broju uloga koje je ostvario u Ateljeu 212, Zvezdara teatru, Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatru Madlenianum, Malom pozorištu „Duško Radović“, Pozorištu „Boško Buha“, ali i po ulogama u mnogobrojnim televizijskim serijama i filmovima.

Autor: D.T.

#Feđa Stojanović