AKTUELNO

Ljudi često znaju uživajući na suncu I da zadremaju, ali dermatolozi upozoravaju na tu lošu naviku. Takođe, ističu i da je najopasnije boraviti na suncu od 11 do 17 sati.

Spavanje na vrućini može imati niz loših posledica.

Foto: Unsplash.com

"Osloniti se na kremu sa zaštitnim faktorom kao jedinu obranu od sunca nije nikako pametno. Uvek propustimo namazati neke delove, a i krema nas neće štiti baš celi dan", kaže portparolka Britanskog udruženja dermatologa, Herijet Dalvud. Kremu sa SPF trebalo bi nanositi svaka dva sata jer se uklanja znojenjem, a osim toga trebalo bi sedeti u hladu i nositi zaštitnu odeću, sunčane naočare i nešto da pokrije glavu - pogotovo ako idete na plažu u periodu od 11 do 17 sati.

Dužem boravku na suncu izlažete se riziku od opekotina jer niste svesni koliko je sunce jako.

Foto: Tanjug AP/Yorgos Karahalis

Ako provodite veći deo dana na suncu, obavezno se sklonite u hlad kada želite malo odspavati i svejedno nanesite zaštitni faktor. Doktorka Klaudija Pastides kaže da, osim što je loše za kožu, duži boravak na suncu može dovesti i do dehidracije.

"Telo će regulisati svoju temperaturu da bi pravilno radilo, a jedan od načina na koji to radi je znojenje. Kada se jako znojimo i ne unosimo tečnost, možemo dehidrirati - to ćete prepoznati po slabosti, umoru, glavobolji i vrtoglavici. Pripazite da unosite dovoljno tečnosti. Takođe, može doći do toplotnog udara."