AKTUELNO

Na inicijativu ministarke za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darije Kisić Tepavčević, danas je održan sastanak sa predstavnicima Inicijative za prava osoba sa mentalnim invaliditetom, u čijem izveštaju su iznete tvrdnje o zlostavljanju dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom u ustanovama socijalne zaštite.

Kisić Tepavčević je naglasila da je Ministarstvo uvek spremno za razgovor sa svim organizacijama koje se bave zaštitom korisnika socijalne zaštite.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Ministarka Kisić Tepavčević je na sastanku istakla da Ministarstvo do sada nije imalo konkretne prijave o kršenju prava korisnika u ustanovama socijalne zaštite, a na koje je mogla da ukaže i Inicijativa odmah pošto je saznala za njih 2019. godine, kada je izvršila monitoring.

Na sastanku je, na predlog ministarke Kisić Tepavčević, dogovoreno da se u narednom periodu oformi stručni tim, u kome će biti i predstavnici Ministarstva i predstavnici Inicijative, a koji će ponovo obići ustanove, ustanoviti situaciju i izneti konkretna rešenja za poboljšanje položaja korisnika.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Predstavnici Inicijative su naglasili da su od 2007. godine jasna i vidljiva materijalno-finansijska ulaganja u objekte ovih ustanova, ali da ta ulaganja nisu pratila i razvoj usluga u lokalnoj zajednici, pošto je cilj da se što manje smešta u ove ustanove, a da se što više socijalno integrišu.

Predstavnici Ministarstva su istakli da je to upravo cilj i smer razvoja sistema socijalne zaštite u narednom periodu, što potvrđuje i izrada Nacrta strategije o deinstitucionalizaciji za period 2021-2026. godine, čije se usvajanje očekuje u narednom periodu.