AKTUELNO

Srpski vatrogasci jutros su stigli na Eviju u Edipsos, gde će se pridužiti grčkim kolegama u gašenju vatrene stihije, izjavio je konzul Srbije u Atini Milan Vukosavljević, navodeći da je na ostrvu još 400-500 srpskih turisti koji nisu ugroženi.

- Sa vatrogascima je stigla i medicinska ekipa, a danas se očekuje dolazak i tri helikoptera MUP-a Srbije - rekao je Vukosavljević za Tanjug.

Foto: Printscreen YouTube/John Pappas

Na Eviji, najvećem ostrvu u Egejskom moru, a drugom po veličini u Grčkoj, kako je konzul naveo, ostalo je između 450 i 500 srpskih turista.

- Pola će ih otići danas, ili će se vratiti u Srbiju ili će letovanje nastaviti u kopnenom delu - rekao je Vukosavljević.

Kazao je da je pre izbijanja požara po procenama na ostrvu letovalo oko 900 turista iz Srbije.

Zabranjen je dolazak na ostrvo, trajekti voze samo u jednom pravcu i to besplatno, rekao je Vukosavljević i dodao da turisti više neće dolaziti na Eviju.

Foto: Printscreen YouTube/Apostolos Emmanouilidis Menta News Ημαθία

Konzul Vukosavljevic podsetio je da je prekjuče 200 srpskih turista evakuisano iz mesta Pefki na grckom ostrvu Evija, oni su zbog šumskih požara koji su se približili naseljenom području, noć proveli na trajektima.

- Na stalnoj vezi sam sa vodičima, sa predstavnicima agencija i sa našim Ministarstvom turizma, pa gledamo da se sve reši na najbolji nacin - rekao je Vukosavljevic i dodao da je situacija u Edipsosu - najpoznatijoj i ujedno i najstarijoj banji u Grčkoj, pod kontrolom.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Sektor za vanredne situacije uputili su juče posebnu jedinicu od 37 pripadnika sa 14 vozila i tri helikoptera u Grčku da pomognu kolegama i građanima na ostrvu Evija u borbi porotiv vatrene stihije.