AKTUELNO

Cena maline je poslednih dana u fokusu javnosti. O tome kolika će biti cena maline i šta na nju utiče za Televiziju Pink je govorio resorni ministar Branislav Nedimović.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je rekao da se Ministarstvo već nekoliko meseci bavi problemom maline, ukazaujući da Srbija nije jedini proizvođač.

- Poljska je naš najveći konkurent na tržištu i nepoznanica je kakav je ove godine tamo rod- naveo je Nedimović i i dodao na cenu se cena maline formira na osovu berze, kao i da su veliki marketi glavni kupci i da se cena ne može odrediti dok oni ne postave svoje zahteve.

Pročitajte još: RAST INDEKSA NA VOL STRITU, cene nafte naglo pale!

Kako je dodao, na tom planu Srbiji predstoiji puno posla, jer je neophodno unaprediti proizvodnje u sektoru maline – od procesa proizvodnje, mehanizacije, preko sadnog materija, do aspekta tehnologije branja.

Ove godine su, kako je dodao, zabeleženi i poremećaju na tržištu, a to je manja tražnja, mraz kada je malima trebalo da da pun kapacitet, kao i velike vrućine.

Foto: TV Pink

Nedimović je istakao da se ne sme ugroziti dalja proizvodnja maline i da moramo razmišljati mislimo šta će biti sledeće godine, na šta nas obavezuje 270 miliona dolara izvoza koje donosi malina.

- Prethodnih šest meseci radi na tome da se utvrdi kuda ide malinarstvo u Srbiji i nije bilo reči samo o ceni maline – dodao je Nedimović i objasnio da tržište reguliše cenu proizvoda, a država učestvuje samo kao medijator.

#Branislav Nedimović

#malina

'