AKTUELNO

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović govorio je za Televiziju Pink o uticaju vremenskih prilika, posebno suše, na poljoprivredne kulture.

Nedimović je istakao da je kiša koja je pala u toku noći veoma dobra za žitarice, posebno za kukuruz, napomenuvši da je problematičan prostor oko Zrenjanina, gde nije bilo većih padavina.

On je ukazao da je ove godine 10 odsto više površine pod suncokretom, odnosno 222 hiljade hektara, koji je prošle godine imao odličaan prinos i da očekuje i ove godine dobre rezultate, bar na nivou proseka.

- Kod žitarica kretanje cene definišu cena berzama. Cena pšenice je zadovoljavajuća i ima tendenciju rasta, a sad je oko 17 i 18 dinara - naveo je Nedimović.

On je istakao da su tropske vrućine bile najveći problem sa malinu, dok je sa ostalim voćarskim kulturama sve u redu.

- Višnja, šljiva i kajsija imaju dobru otkupnu cenu, ali kada je cena dobra o tome niko neće da priča - dodao je Nedimović istakavši da nije realno žaliti se na otkupnu cenu za industrijsku proizvodnju.

Srbiji je potrebno voće visoke klase, rane sorte i voće koje će otkupljivati industrija, na taj način se postiže i najbolja cena, a mi za to imamo potencijal i dobru sirovinu.

#Branislav Nedimović

#Poljoprivreda

#Vreme

'