AKTUELNO

Direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac preminuo je večeras u svom domu u Beogradu oko 21 sat.

On je bio zanimljiv, kreativan, sa životnim i profesionalnim iskustvom koje mu je dozvoljavalo da posao koji obavlja pretvori u nešto novo i drugačije. Bio je omiljen u javnosti, kao što je nekada prihvatio da bude ministar kulture, prihvatio se i aktivnog učešća Filharmonije u životu ljudi tokom kovida 19.

Foto: TV Pink Printscreen

Nakon bolesti je uspeo da se oporavi, a imao je tada i nove planove i ideje. Naime, na samom kraju 2018. godine imao je nezgodu – pao je igrajući košarku, ozibljno povredio kičmu i završio u bolnici, gde je ostao mesec i po dana. Tada mu je, međutim, otkriven i tumor na pršljenju. On je tada uspeo da se oporavi.

Tog dana sam se povredio igrajući košarku i prebačen sam u Urgentni centar u ne baš novogodišnjem raspoloženju. Lekari su konstatovali da mi je pukao prvi pršljen i da su male šanse da ću najluđu noć provesti igrajući čoček. Već sutradan se pokazalo da je to, međutim, bio tek početak medicinskog zapleta za mene i meni bliske lude, pošto je na snimcima otkriven i poveliki tumor na četvrtom pršljenu. Narednje nedelje su bile ispunjene raznoraznim pregledima i analizama kako bi se utvrdila priroda tumora i kako bi lekari rešili šta su moguće opcije. Ali da skratim kako ne bih skliznuo u patetiku klinike Švarcvald: imao sam vrhunsku negu, operisao me je tim sjajnih lekara koje je predvodio doktor Zagorac, tumor je odstranjen, sportska povreda sanirana i ja sam, posle više od šest nedelja, napustio bolnicu – rekao je jednom prilikom Tasovac.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je tada poručio da ne samo da je nešto naučio iz te lekcije, već i da mu je to jedna od boljih stvari koje su mu se dogodile.

– Mislim da je ovo jedna od boljih stvari koje su mi se desile u životu. Da se nisam slomatao na košarci, postojala je realna šansa da se tumor star više od decenije ne bi bio otkriven na vreme, što je moglo da ima katastrofalne posledice. Koliko kog nešto na prvi pogled delovalo loše ili bolno – nikad se ne zna zbog čega je to dobro. Uz to, shvatio sam da imam daleko više pravih prijatelja nego što sam toga bio svestan ranije – rekao je tada Ivan.

Nažalost, direktor Beogradske filharmonije, preminuo je večeras u svom domu u Beogradu oko 21 sat. Ekipa Hitne pomoći pokušala je reanimaciju.