AKTUELNO

Predsednik je tokom obilaska otkrio i borbeno vozilo "lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je 10. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2021" u Hali 1 na Beogradskom sajmu.

- Za početak bih želeo da čestitam na organizaciji Sajma. Srbija danas promoviše multilateralizam, domaćini smo predstavnicima delagacija iz čak 117 zemalaj smeta dok istovremeno organizujemo jedan od najznačajnijih sajmova - rekao je Vučić na početku svečanosti.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, naš osnovni cilj su mir i stabilnost.

- Srpska država je kroz sve faze svog trajanja bila poznata po odbrambenoj industriji. Ovaj sajam je najveći i pokazuje najviše novinteta. Uspeli smo da vojsku i odbrambenu idustriju stavimo na pijedsetal poverenja koji im pripada - istakao je predsednik.

Prema njegovim rečima, u svetu interesa nema milostinje za slabe, već poštovanje za one koji su snažni.

- Istovremeno, teško je suprotstaviti se velikim silama na promociji vojne opreme. Da se takmičmo u svemu ne možemo, ali posvećenošću možemo da pronađemo nove patrtenere. Cena mora da bude bolja i konkurentna u odnosu na cene u velikim zemljama - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da Srbija ide u korak sa svetom.

- Postaraćemo se da cena bude razumna i pristojna, a da kupci dobiju kvalitetan proizvod. Nastavićemo da razvijamo namensku industruju i verujem da ćemo sledeće godine imati još veći broj noviteta - dodao je Vučić.

Predsednik je istakao da su na sajmu prikazani najveći poduhvati srpske odbrambene industrije i dodao da je za Srbiju važno da izabere one kategorije naoružanja u kojima možemo da se takmičimo na tržištu sa ostalim zemljama. 

- Omiljeno oružje našeg Generalštaba je Lazar 3. Ljudi treba da znaju da ni običan Lazar a ni Lazar 2 nisu bili deo naše vojske. Danas to jesu. Idemo u korak sa svetom - kazao je Vučić.

Foto: TV Pink Printscreen

Predstavljen "Lazanski"

Nakon obraćanja, predsednik je otkrio borbeno vozilo "Lazanski", nazvano po preminulom ambasadoru i novinaru Miroslavu Lazanskom.

Foto: TV Pink Printscreen

Tamara Lazanski: Lepo je što mu se država odužila vozilom koje nosi njegovo ime

Otkivanju vozila nazvanog po pokojonom ambasadoru Miroslavu Lazanskom, prisustvovala je i negova supruga. Ne razumem se u karakteristike vojne tehnike i vozila, ali smatram da je lepo što mu se država odužila i na ovaj način, rekla je Tamara Lazanski za "Novosti" na Sajmu.

Željko Mitrović predstavio dron za koji je zainteresovana Vojska Srbije

Predsednik je posetio i štand PR-DC, gde mu je vlasnik i direktor Željko Mitrović predstavio dron za koji je zainteresovana i Vojska Srbije.

Mitrović je rekao da je dron razvijen za protivpožarne aktivnosti koje su identične ili praktično simetrične sa potrebama namenske industrije.

Foto: TV Pink Printscreen

Foto: TV Pink Printscreen

#Aleksandar Vučić