AKTUELNO

Ako niste vakcinisani, nemate dokaz da ste preležali koronu, za kovid sertifikat biće vam potreban dokument da imate negativan test na kovid 19.

Kada je testiranje u pitanju, ono o čemu bi trebalo posebno da povedete računa je gde se testirate jer u ovom trenutku jedino je validan dokument koji dolazi iz državnih laboratorija.

Dakle, ako ste se testirali u nekoj privatnoj laboratoriji, u ovom trenutku ne možete da računate da imate kovid propusnicu.

- U zeleni sertifikat upisuju se podaci isključivo iz državnih laboratorija. Dakle, građani se mogu testirati u državnim laboratorijama kako bi mogli da koriste dokument kao jedan od načina za boravak u ugostiteljskim objektima posle 22 časa. Pored toga, ono što ističemo i što je najvažnije, jeste vakcinacija, kao i preležan kovid i test na antitela - kaže izvor iz Vlade Srbije.

Povodom navoda na društvenim mrežama da su se pojedini građani testirali ispred ugostiteljskih objekata oglasila se i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu sa detaljnim objašnjenjem o kovid propusnicama:

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je pre dva dana da će tokom vikenda biti sve jasnije, koji su antigenski testovi iz privatnih laboratorija validni, kao i da je Vlada na sednici u četvrtak odlučila da kovid sertifikati budu uredni i ako građani imaju dovoljnu količinu antitela, što će takođe morati da bude dokazano testiranjem.

- Da li će se menjati u ovom trenutku nije poznato, ali prema aktuelnoj uredbi koja je usvojena i kako je trenutno- validan je dokument samo iz državnih laboratorija, dodaje sagovornik.

Brnabić je, takođe u četvrtak na sastanku sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, ministrom unutrašnjih poslova Aleksandrom Vulinom, predstavnicima ministarstva pravde i Bezbednosno informativne agencije, razgovarala o novim merama koje je doneo Republički krizni štab, a koje se odnose na uvođenje kovid propusnica za sve ugostiteljske objekte u zatvorenom prostoru.

- Tokom vikenda ćemo razgovarati još oko nekoliko otvorenih pitanja, a jedno od njih su i antigenski testovi kod privatnih laboratorija, zato što pojedine privatne laboratorije koriste i neke antigenske testove koji nisu u skladu sa standardima Evropske unije. Tako da moramo da ograničimo da svi kovid sertifikati koji budu izdati, budu u skladu sa EU sertifikatima - rekla je premijerka.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vakcinacija je svakako jedini pravi put u suzbijanju infekcije Covid-19, a uvođenjem kovid propusnica se samo pokušava suzbiti virus na onim mestima gde je visok rizik za zaražavanje. Ugostiteljski objekti gde se igra i peva su svakako mesta gde lako dolazi do zaražavanja, te se uvođenjem kovid propusnica može sprečiti širenje virusa.

Svakako, oni koji nemaju antitela i vakcinu, moraće na testiranje svaki put kada žele u "noćni provod", te bi sigurno mnogima bilo lakše da im budu dostupne i privatne laboratorije. Da li će to biti moguće i pod kojim uslovima, saznaćemo u narednim danima.

Što se tiče Ministarstva zdravlja, stav je da treba uključiti privatne laboratorije za antigenske testove u ceo postupak oko kovid propusnica.

Svaki pozitivan rezultat treba prijaviti Batutu

Kada je neko pozitivan na koronu, a radio je test u nekoj od privatnih laboratorija, taj rezultat može, a i ne mora biti evidentiran. Ipak, kada su kovid propusnice u pitanju, ukoliko bi se uključile privatne laboratorije, trebalo bi precizirati sve, od toga koji se testovi koriste, i koje laboratorije izdaju

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

- Privatne laboratorije bi trebalo da dostavljaju Batutu podatak da je neko pozitivan. Svakako da bi značilo da se i privatne klinike uključe sa antigenskim testovima ali samo pod uslovom da se zna koje su to klinike koje koriste adekvatne testove, kaže za "Blic" izvor blizak Kriznom štabu.

#Ana Brnabić