AKTUELNO

Jesen i zima ne donose nam samo hladnije vreme, kišu i sneg već i pojavu prehlade i/ili gripa.

I prehlada i grip spadaju u grupu kapljičnih infekcija koje se prenose kapljičnim putem. Tokom govora, kijanja, kašljanja zaražena ili obolela osoba izbacuje u svoju okolinu sitne kapljice koje sadržati uzročnike oboljenja. Te kapljice putem vazduha dospevaju do drugih osoba koje ih udisanjem unosi u organizam, čime se bolest prenosi na zdrave osobe. Zdrava osoba se takođe može zaraziti i dotičući virusom inficirane površine i zatim ih prenoseći u svoj nos i usta.

Foto: Unsplash.com

Kako pomoći sebi:

Unosite što više toplih napitaka (čajevi, pileća supa..) i limunade. Konzumirajte što više svežeg voća i povrća zbog sadržaja vitamina, minerala, antioksidansa i biljnih vlakana. Vlažite vazduh u prostorijama u kojima se nalazite. Redovno provetravajte prostorije u kojima boravite. Što više mirujte i odmarajte se.

Da ne bi došlo do upale bronhija i nakupljanja sekreta savetuje se korišćenje sirupa od lekovitog bilja.

SASTOJCI I PRIPREMA:

Da bi ga pripremili otopite 200 g šećera, zatim dodajte 300 ml vode i mešajte dok se šećer ne istopi. U mešavinu dodajte šest listova lovora, sedam prstohvata žalfije, kašiku belog sleza, kašiku kamilice, dva santimetra svežeg korena đumbira i šipku cimeta.

Kuvajte tri minuta. Sklonite sa ringle i kad se ohladi procedite da dobijete gust sirup.

Zahvaljujući takvom hemijskom sastavu biljke, beli slez ima primenu kod različitih tegoba disajnog, probavnog i urinarnog sistema. Slez se u medicini smatra jednim od najboljih sredstava za oblaganje sluzokože.

Autor: Z.L.

#Lek