AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Srbije ide na Svetsko prvenstvo! To je epilog njenog fantastičnog izdanja u Lisabonu, gde je posle preokreta pobedila Portugaliju sa 1:2 i kao prva u grupi stekla pravo da 2022. igra na Mundijalu u Kataru.

Portugal i Srbija odigrale su utakmicu koja odlučuje o direktnom putniku na Svetsko prvenstvo koje se 2022. godine održava u Kataru.

UŽIVO:

DRUGO POLUVREME:

GOOOOL! Srbija vodi, Mitrović! 90. minut!

88. minut - Kostić traži Mitrovića s leve strane, ali Portugalci to presecaju i kreću u kontru... 

83. minut - Centrirao je Kostić sa leve strane, loptu je zakačio Mitrović i ona prolazi par milimetara od leve stative gola domaćina.

77. minut - Svađa se Sergej Milinković Savić sa italijanskim sudijom Orsatom, kog dobro poznaje kao igrač Lacija. Smatra da nije napravio prekršaj u skoku nad Renatom Sančezom (koji je iskoristio oko pola minuta, minut da leškari), ali arbitar odmahuje rukom. Loptu je na sredini terena dodelio Portugalcima.

76. minut - Auuu, kako lepa akcija naših! U tri poteza su Srbi osvojili teren, Kostić uposlio Vlahovića s levog krila, ali je šut napadača sa oko 15 metara - izblokirao Danilo. Lopta se potom odbila i pogodila Mitrovića, koji se našao u ofsajdu. Odlazi šansa u nepovrat...

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

70. minut - Žuti karton za Spajića zbog faula nad Žotom.

69. minut - Umesto Živkovića u igri je Nemanja Radonjić.

66. minut - Žuti karton za Strahinju Pavlovića zbog oštrog starta.

65. minut - Zbog povrede iz igre je izašao Veljković, na terenu je Uroš Spajić, igrač ruskog Krasnodara.

62. minut - Posle kardinalne grške Pavlovića do lopte je došao Renato Sančez koji je probao šut sa ivice šesnaestrca, kao kod gola, ali pravo u Rajkovića koji je bio siguran.

61. minut - Žuti karton za Mutinja zbog faula na Sergejem.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

59. minut - Odlična šansa za Orlove. Prošao je Kostić po levoj strani i ubacio na peterac, utrčavao je tamo Vlahović kome je lopta izmakla za par milimetara. Najbolja šansa za Srbiju u nastavku meča. Drastično je opao tempo igre u drugom poluvremenu, obe reprezentacije igraju dosta opreznije, jer jedan pogodak dosta toga bi rešio.

52. minut - Auuuu, koliko sreće za naše! Renato Sančez je nadmudrio odbranu "orlova", probio se po desnoj strani, šutirao, a onda je Milenković sa oko dva metra izbio loptu - pogodio golmana Rajkovića - i lopta je otišla u korner. 

46. minut - Počeo je drugi deo igre. U igri je Mitrović umesto Nemanje Gudelja. Prema nezvaničnim informacijama, Mitrović je imao problema sa stomačnim virusom, pa je zbog toga bio pošteđen u prvom poluvremenu.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

PRVO POLUVREME:

43. minut - Pogodio je gol Vlahović, ali je on poništen zbog ofsajd pozcije napadača Orlova. Novi gol visi u vazduhu.

42. minut - Užasna gršeka Rajkovića kome je ispala lopta i odbila se do fudbalara koji je probao na iz prve, ali preko gola ide lopta.

40. minut - Duga lopta Tadića do Kostića koji je probao levom u bliži ugao, ali pogodio je samo spoljni deo mreže gola domaćih. Ređaju se šanse za Orlove, gol visi u vazduhu.

38. minut - Pokušao je glavom štoper Srbije posle kornara koji je izveo Dušan Tadić, ali pravo u Rui Patrisija. Orlovi pritiskaju domaćina koji ne zna gde se nalazi.

Foto: Tanjug AP/Armando Franca

36. minut - Nova prilika za Tadića. Probao je kapiten Srbije iz prekida sa nekih 25 metara po zemlji, ali pravo u Rusi Patrisija koji je ovog puta bio na visini zadatka.

33. minut - GOOOOOOOOL - Tadić donosi izjednačenje!

23. minut - Orlovi su preuzeli inicijativu, kruže oko šesnaesterca domaćina, vrebaju svoju šansu, ali se Portugalci organizovano brane i čuvaju rezultat sa početka meča. Tempo igre je drastično pao.

14. minut - Posle faula na ivici šesnaesterca probao je Ronaldo iz prekida, ali lopta ide tik preko prečke gola Srbije.

12. minut - STATIVA! Posle centaršuta sa leve strane probao je iz okreta i poluvoleja Vlahović, lopta pogađa stativu, odbija se ponovo do našeg napadača, koji ponovo šuta, ali lopta ide preko prečke. Najbolja šansa na meču za naše fudbalere.

12. minut - Probao je Sergej glavom, ali lopta ide preko gola.

10. minut - Veljković je igrao "na loptu". Dušan Tadić smiruje domaće igrače koji su nezadovoljni.

8. minut - Novi žuti karton, sada za Žoa Kansela. Dosta je napeto na Lužu, ipak je utakmica od velike važnosti za obe selekcije.

5. minut - Pokušali su "orlovi" da dugačkim dodavanjem priprete, ali interevenisala je odbrana domaćih.

3. minut - Žuti karton za Piksija zbog protesta!

2. minut - Nije ni počelo, a mreža se već zatresla! Kiks Gudelja! Portugal vodi golom Sančeza!

20:45 - POČELO JE!

SASTAVI:

Za reprezentaciju Srbije od prvog minuta igraju:

Rajković - Milenković, Veljković, Pavlović - Živković, Gudelj, Lukić, Milinković - Savić, Kostić - Tadić - Vlahović.

Foto: Beta/FSS

Za Portugal igraju:

Rui Patrisio - Kanselo, Fonte, Dijaš, Mendeš - Mutinjo, Danilo, Renato - B. Silva, Ronaldo, Žota.

UŽIVO:

19:00 - ORLOVI STIŽU NA STADION! Piksi je podigao palac gore prlikom uslaska na Luž!

Zašto Srbija mora da pobedi?

Srbija i Portugalija su odigrali 2:2 u prvom meču u grupi, ali čak i da naši daju više golova u gostima u nekom eventualnom remiju (recimo, da večeras bude 3:3 ili 4:4), to "orlovima" ne bi bilo dovoljno. Pravila takmičenja predviđaju da u slučaju istog broja bodova, bolje se plasira ekipa koja ima bolju ukupnu gol razliku. A kako Portugalci u ovaj meč ulaze sa boljom gol-razlikom od Srbije (+12, a mi imamo +8), njima svaki remi odgovara...

Podsetimo, ovako izgleda tabela naše grupe pred večerašnje mečeve (pored lisabonske utakmice koja nas najviše zanima, sastaju se još i Luksemburg - Republika Irska)

1. Portugalija 7 5 2 0 16:4 17 bodova

2. Srbija 7 5 2 0 16:8 17

3. Luksemburg 7 3 0 4 8:15 9

4. Republika Irska 7 1 3 3 8:8 6

#orlovi