AKTUELNO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić poručio je danas u Sarajevu da niko ne želi trgovinski rat, ali da će zemlje regiona biti prinuđene na kontramere ako se pitanje povećanja hrvatskih taksi za fitosanitarnu inspekciju ne reši do sledećeg sastanka koji treba da bude održan do kraja nedelje.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacije Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija nedelju dana apelovala na institucije Hrvatske da se ispita njihova odluka o povećanju taksi, za koju smo rekli da je diskriminatorska.

- Nikakav odgovor nismo dobili, ni pisma ni razglednice nije bilo, čak smo dobili vrlo uvredljivo objašnjenje odluke. Počeli smo onda da primenjumjemo određene vrste sanitarnog i veterinarskog nadzora, što ćemo pojačati - objasnio je Ljajić posle sastanka ministara trgovine zemalja regiona povodom hrvatskih mera.

On je dodao da na to imamo pravo po pravilima Svetske trgovinske organizacije (STO).

- Mi ne povećavamo cene nadžora, ali imamo pravo da sprovodimo mere koje su u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju koje predstavljaju ozbiljno upozorenje da ove mere moraju da budu povučene, odnosno preispitane - kazao je Ljajić.

Dodao je da ako uđemo u kontramere, štetu trpe privrednici i jedne i druge zemlje, ali i potrošači.

- Ovo nam ne treba, ali smo prinuđeni i ovo su iznuđeni potezi jer smo pod velikim pritiskom javnosti, potrošaca. Oko 160 privrednika iz Srbije izvozi voće i povrće u Hrvatsku, a neki su počeli da vraćaju kamione jer ne mogu da izdrže konkurenciju - kazao je Ljajić na konferenciji za štampu.

Upozorio je da postoiji čitav razrađeni mehanizam daljih mera radi zaštite ekonomskih interesa. Ministar je objasnio da se standardno vrši fitosanitarna veterinarska kontrola na slučajno odabranim uzorcima, a u pojedinim slučajevima zemlje mogu da preduzimaju mere pojačanog nadžora za svu robu životinjskog i biljnog porekla, što se sada čini. Time, kako ističe, ne izlazimo iz pravila STO, ne kršimo principe slobodne trgovine.

- Želimo da ubuduće kontrolišemo apsolutno svaku pošiljku voća, povrća, mleka, mesnih proizvoda iz Hrvatske. Nismo srećni zbog toga ali smo na tu meru prinuđeni - istakao je Ljajić.

Podsetio je da je Srbija u više navrata u poslednje vreme isticala da su hrvatske mere u ekonomskom smislu protekcionističke, u političkom populističke i da ne mogu imati opravdavanje ni u ekonomskoj ni u trgovačkoj logici.

- Te mere nisu ni u duhu dobrosusedskih odnosa, niti korak u pravcu stvaranja slobodnog trzišta zemalja zapadnog balakan, kojem svi načelno težimo - upozorio je Ljajić. Rekao je da je u poslednje tri nedelje, od kada su mere stupile na snagu, bilo potpuno različitih obrazloženja.

- Prve nedelje je rečeno da mere nisu ništa novo, već da predstavljaju samo usklađivanje sa cenama koje važe u EU, da su one zapravo ništa drugo već usklađivanje koje važe u pojedinim zemljama EU. Da to nije tačno pokazali smo i izašli sa tačnim podacima. U Nemačkoj su cene za istu vrstu kontrole 22 evra, plus 0,84 centa za svaku sledeću tonu, a u drugim zemljama su 17,5 evra, u Bugarskoj 17 evra, u Velikoj Britaniji 41 evro za sat kontrole, tokom koje je moguć pregled dva šlepera od po 25 tona - objasnio je Ljajić.

On je ocenio da se, kada je reč o hrvatskoj meri, radi o drastičnom povećanju cena po vrsti voća i povrća na 270 evra.

PROČITAJTE JOŠ: LJAJIĆ: Moguće kontramere Hrvatskoj!

- To znači da nam se kamioni vraćaju, jer ako imate tri vrste voća plaćate tri puta 270 evra. Ne postoji izvoznik koji može biti tako konkurentan. Sav izvoz koji ide preko Hrvatsku u EU podleže sličnom 'oporezivanju'. Jasno je da je ovo onemogućavanje slobodnog protoka robe - naveo je Ljajić.

Kako je podsetio, druge nedelje je stiglo objašnjenje da nije reč o zaštiti proizvođača već potrošaca. Ukazao je da je taksa za hrvatske proizvođače 90 kuna, dok je za one izvan EU 2.000 kuna, što znači da će potrošači plaćati daleko veće cene za proizvode, jer neće imati konkurenciju, zbog čega nije tačno da se radi o zaštiti potrošača, već je reč o zaštiti proizvođača.

Ljajić je podsetio da je bilo više protesta poljoprivrednika i farmera u Hrvatskoj zbog značanog deficita u razmeni sa svetom, i da su tražili mere zaštite koje su donete na pogrešan način. Prema njegovim rečima, juče je stiglo treće objašnjenje "koje je uvredljivo, potcenjivačko, i vređa zdrav razum", a prema kojem je mera uvedena ne protiv zemalja regiona, već za 164 zemlje sveta koje nisu članice EU.

PROČITAJTE JOŠ: Ministri iz regiona saglasni: Hrvatska sprovodi diskriminaciju u regionu - EVROPA MORA DA REAGUJE!

Ljajić je kazao da, ako se pogleda uvoz Hrvatske iz trećih zemalja jasno je da su zemlje regiona pogođene novim pravilnikom.

- Ne želimo trgovinski rat. Ovaj sastanak je usmeren da zaštitimo naše ekonomske interese i omogućimo slobodan protok robe. Ne želimo da uđemo u spiralu mera i kontramera, ali ćemo na to biti prinuđeni ako se ova stvar ne reši ne sledećem sastanku koji treba da bude održan do kraja nedelje - zaključio je on.

#Ekonomija

#Hrvatska

#Rasim Ljajić

#Srbija

'