AKTUELNO

„Mir Božji. Hristos se rodi. Neka vas Božja ljubav okrepi i ispuni“, ovo je prva poruka koju je juče iz australijskog zatočeništva poslao najbolji svetski teniser Novak Đoković, koji je najvažniji pravoslavni praznik Božić proveo u pritvoru u Australiji.

„Hvala mojoj porodici, familiji, Srbiji i svim dobrim ljudima širom sveta koji mi šalju podršku. Hvala Bogu dragom na zdravlju“, poručio je on na storiju na Instagramu.

Novak Đoković je danima zaključan s velikim brojem migranata u karantinskom hotelu u Melburnu, a kako Alo! saznaje na licu mesta, Božić je proveo u molitvi.

Foto: Tanjug AP/Hamish Blair

Najteže mu je što ovaj praznik provodi sam i zatočen, ali se trudi da ostane mentalno jak. Nadao se da će uspeti da se makar nakratko vidi sa sveštenikom, te ga je još više rastužilo kada je saznao da mu ni to neće biti omogućeno - rekao je izvor i poručio da će Nole dobiti i ovu bitku, kao i mnogo teških proteklih godina na terenu.

Podršku najboljem svetskom teniseru pružali su Srbi iz Australije koji su baš ispred Noletovog smeštaja u veselju proslavljali Božić. Vijorile su se zastave Srbije, a sa razglasa su se čule srpske pesme uz koje su okupljeni igrali kolo i pevali.

Foto: Tanjug AP/Patrick Semansky

„Evo zore, evo zore, bogu da se pomolim“, pevali su Srbi koji su uvereni da je situacija oko Novaka izrežirana politička igra. Oni su poručili da će advokati dokazati da Đoković nije kriv, te da će zaigrati na Otvorenom prvenstvu Australije. Takođe, održana je i molitva za prvog tenisera sveta.

I dok Srbi šalju poruke ljubavi i vere, australijske vlasti ne prestaju da se iživljavaju nad najboljim srpskim i svetskim teniserom. Naime, starešina Sabornog hrama Svete Trojice u Melburnu protojerej-stavrofor Milorad Lončar zatražio je juče dozvolu od australijskih vlasti da poseti Ðokovića na Božić, ali je njegova molba odbijena.

Tim povodom se saopštenjem oglasio episkop SPC australijsko-novozelandski koji je naveo da Mitropolija australijsko-novozelandska osuđuje takvo kršenje ljudskih i verskih prava. Episkop australijsko-novozelandski naveo je da su Lončara australijske granične vlasti odbile s obrazloženjem da nikome nije dozvoljen ulaz u objekat koji se koristi kao pritvor za migrante zbog kovid restrikcija koje su na snazi.

Foto: Tanjug AP/Andy Brownbill

„Obavešteni smo da verske posete nikom od pritvorenih nisu dozvoljene još od jula 2021. Štaviše, od početka pandemije objekat je zatvoren za posete bilo koje vrste na duži vremenski period, zbog čega su pritvorenici lišeni duhovne i emotivne podrške sveštenstva, bez obzira na versku pripadnost. Upozoravamo na ovo grubo kršenje osnovnih ljudskih prava i pozivamo odgovorne u vlasti da hitno dozvole slobodan i nesmetan pristup ljudima koji će pružiti pastirsku i emotivnu podršku za sve ljude u pritvoru“, navodi se u saopštenju Kancelarije episkopa.