AKTUELNO

Zvanično telo se do sada o ovom slučaju nije oglašavalo.

Novak Đoković je u prošlu sredu stigao u Australiju, kada je počela čitava drama oko statusa njegove vize i moguće deportacije iz te zemlje. Od tada se nijednog trenutka zvanično telo u muškom tenisu ATP nije osetilo pozvanim da komentariše dešavanja.

Nijednom, sve do sada, kada su u relativno hladnom saopštenju odlučili da se napokon oglase o slučaju Novaka Đokovića, nakon što je on već uspeo da pobedi Australiju i bez njihove podrške.

Ovakvo ćutanje tokom prethodnih pet dana nije bilo u potpunosti neočekivano sa strane ATP-a, imajući u vidu da su često u sukobu sa Đokovićem zbog njegovog osnivanja PTPA organizacije igrača, koja se bori za prava tenisera.

Posle završetka sudskog procesa u kojem je Đoković pobedio, ATP je konačno izdao saopštenje koje prenosimo u celosti, a u kojem se o Đokovićevom teškom periodu koji je morao da prođe govori tek usputno u jednoj rečenici.

"ATP u potpunosti poštuje žrtve koje je narod Australije podneo od početka kovida-19 i stroge imigracione politike koje su uspostavljene. Komplikacije poslednjih dana u vezi sa ulaskom igrača u Australiju, međutim, ukazale su na potrebu za jasnijim razumevanjem, komunikacijom i primenom pravila.

Dok je putovao u Melburn, jasno je da je Novak Đoković verovao da mu je odobreno neophodno medicinsko izuzeće kako bi se pridržavao propisa o ulasku. Niz događaja koji je doveo do sudskog ročišta u ponedeljak bio je štetan na svim frontovima, uključujući i Novakovo blagostanje i pripreme za Australijan open. Zahtevi za medicinsko izuzeće igrača se postavljaju nezavisno od ATP-a, međutim mi smo u stalnom kontaktu sa Tenis Australijom da bismo tražili jasnoću tokom ovog procesa. Pozdravljamo ishod saslušanja u ponedeljak i radujemo se uzbudljivim teniskim nedeljama koje su pred nama.

U širem smislu, ATP i dalje snažno preporučuje vakcinaciju za sve igrače na ATP turu, za koju verujemo da je od suštinskog značaja za naš sport da se izbori sa pandemijom. Ovo je zasnovano na naučnim dokazima koji podržavaju zdravstvene beneficije koje se pružaju i u skladu sa globalnim propisima o putovanju, za koje očekujemo da će vremenom postati stroži. Ohrabreni smo da je 97 odsto od 100 najboljih igrača vakcinisano što je dovelo do ovogodišnjeg Australijan opena", navodi se u saopštenju ATP-a.

Još uvek se čeka zvanična odluka da li Novak Đoković ostaje u Australiji ili će biti deportovan, a za sve se pita ministar za imigraciju Aleks Houk.

Autor: