AKTUELNO

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je informaciju iz Pariza.

Francuski predsednik Emanuel Makron ponudio je da organizuje samit između ruskog predsednika Vladimira Putina i njegovog američkog kolege Džoa Bajdena. Ruska i američka strana su prihvatile ponudu, navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Foto: Tanjug AP/Kenzo Tribouillard

- Makron je predložio da se održi samit između predsednika Bajdena i predsednika Putina, a zatim i sa drugim zainteresovanim stranama, o bezbednosti i strateškoj stabilnosti u Evropi. Predsednici Bajden i Putin su u principu prihvatili ideju o takvom samitu - navodi se u saopštenju.

Pariz ističe da se samit može održati samo ako "Rusija ne izvrši invaziju na Ukrajinu". Istovremeno, Moskva kategorički odbija optužbe da planira napad na susednu zemlju.

Agendu samita pripremiće američki državni sekretar Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom sastanka 24. februara, dodaju iz Jelisejske palate.

Portparolka Bele kuće Džen Psaki potvrdila je informaciju iz Pariza.

- Predsednik Bajden se u principu složio da se ponovo sastane sa predsednikom Putinom, ako ne bude invazije - rekla je ona.

Sa Zapada i dalje stižu tvrdnje da Rusija navodno priprema provokacije u Ukrajini, uprkos povratku ruskih trupa u baze nakon velikih vojnih vežbi. Ministar odbrane Ruske Federacije Sergej Šojgu je na sastanku sa Putinom 14. februara saopštio da se "deo vežbi privodi kraju, dok će neke biti završene u bliskoj budućnosti".

Foto: Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

Sutradan je portparol Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao da su Južni i Zapadni vojni okrug počeli da vraćaju trupe.

Zapadni zvaničnici i mediji poslednjih dana Moskvi pripisuju eskalaciju situacije oko Ukrajine, što Kremlj kategorički negira, ističuću da niko nije ugrožen. Rusija takođe tvrdi da se takve izjave koriste kao izgovor kako bi se NATO trupe razmestile na ruskim granicama.