AKTUELNO

Nakon 35. godine ulazimo u fazu starenja.

Profesor medicinske fiziologije Dejan Čubrilo razbio je sve mitove o ishrani, ali i o unosu tečnosti i ukazao na povezanost loših raspoloženja i zdravstvenih problema.

- Nema formule po kojoj se može jesti sve i u svim količinama i biti zgodan. Nema brzih rešenja, rešenje je odluka. Nakon 35. godine ulazimo u zonu starenja kada nema dovoljno ni enzima, ni hormona i neophodno je više paziti - kaže Čubrilo.

On je naglasio da fiziolozi već 10 godina pokušavaju da uvedu u kliničku praksu da se primenjuje povezivanje vrednosti enzima, hormona, funkcionisanja organa

- Ne možemo reči da je osoba zdrava, ako su svi parametri u redu. U preventivnoj medicini moramo shvatiti da neke stvari moramo da menjamo. Važno da znamo gde je pravi put, čak i ako skrenemo, možemo se vratiti - istakao je Čubrilo.

Foto: TV Pink Printscreen

Bilo bi idealno ako bi oko 20. godine izvadili osnovne analize - krvana slika, hormorni, enzimi...ustanoviti funkcionalno stanje organa. Pustimo ih 10 godina ako nema problema, pa to ponovimo analize i vidimo čemu treba da se posvetimo. Osnovno je - ne možemo količinski jesti koliko smo ranije jeli i šta sa čime kombinujemo.

Čubrilo je istakao da postoje ljudi koji ne mogu da vare proteine, ni meso, ni ribu.

- Imate toliko popularnih dijeta koje podrazumevaju kombinovanje salate i mesa. Ali ako mi nemamo enzime da to varimo onda to za nas nema efekta - objasnio je on i dodao da nema potrebe ni unostiti prevelike količine vode.

- Zašto se nalivati vodom, ako za to nema potrebe? Ako vaša ćelija ne može da primi tu vodu, ona ostaje oko nje. Ako niste žedni, a mokraća je svetle boje, to znači da ste dobro hidrirani. Vaše ćelije su pune dobrih proteina - dodao je Čubrilo.

Pogubno je za organizam jesti 10 jaja dnevno. Ne treba preterivati sa proteinima. Pokazalo se i u kovidu oni koji su imali velike mišiće nisu imali dobru prognozu. Poenata je imati jak i fleksibilan mišić, a ne velik. To je samo model.