AKTUELNO

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije najavili su da u subotu, 30. aprila, organizuju prikaz sposobnosti Vojske Srbije „ŠTIT 2022“ na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, i istakli da su iz tog razloga, u okviru priprema, vojni avioni nadletali Beograd.

Na prikazu sposobnosti koji počinje u 11 časova učestvovaće deo Ratnog vazduhoplovstva i PVO, Kopnene vojske, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane.

Foto: TV Pink Printscreen

Pored prikaza, posetioci će biti u prilici da od 8 i 30 do 15 sati pogledaju izloženo savremeno naoružanje i vojnu opremu, sredstva iz razvoja, kao i da uživaju u letačkom programu.

Pukovnik Aleksandar Kari sa Vojne akademije u Beogradu kaže da će na vežbi učestvovati veliki broj vazduhoplova.

- Prikaz je sastavljen iz dva dela. Dinamički predstavlja upotrebu svog naoružanja, što iz domaćeg razvoja, što iz uvoza. Dinamički deo obuhvata vazduhoplovni program, dejstvo avijacije. Drugi deo je statički, taktičko - tehnički zbor, gde se predstavlja svo naoružanje - rekao je Kari.

Kako kaže, od jedinica će biti predstavljen deo protivvazduhoplovne odbrane, deo kopnene vojske, brigada za specijalne operacije, kao i učesnici iz ministarstva Odbrane.

Foto: TV Pink Printscreen

- To je jedan od najznačajnijih aspekata, da se vidi šta smo radili u prethodnom periodu. Dugi deo predstavlja spajanje ljudstva i tehnike. Upoznavanje sa novim sredstvima, to je dobar korektivni faktor za nas, dobija se realna slika toga šta smo napravili - dodao je Kari.

Kari dodaje da je ovaj prikaz prilika da se "neki novi klinci" bliže upoznaju sa vojskom.

Autor: