AKTUELNO

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra, ali ako u periodu između 1. i 15. oktobra u prognozi za sledeći dan bude predviđeno manje od 12 stepeni mi ćemo uključiti radijatore, rekao je irektor JKP "Beogradske elektrane" Goran Aleksić.

On je dodao da će se funkcionalne probe sistema obavljati tokom prve dve nedelje oktobra, kada će biti urađene i toplotne probe.

- Nema problema sa energentima, snabdeveni smo potpuno svime što nam treba - ističe Aleksić.

On navodi da je prošla zima bila ekstremna, jer je 77 dana grejanje radilo 24 sata, što se nije desilo u istoriji Beogradskih elektrana.

- Potrošili smo više energenata nego što smo mogli i da pretpostavimo. Ova zima je najvaljena kao blaga, ali i da ne bude tako, spremni smo - kaže Aleksić.

On je naveo da je do sada uloženo tri milijarde dinara u remontne radove, kao i da je fokus na sistemskoj zameni dotrajale toplovodne mreže.

- U toplani Banovo brdo biće zamenjeno više od 16 kilometara cevi do početka sezone. U ovoj toplani bilo je najviše gubitaka i prekida u isporuci i zato je ovaj projekat veoma važan - ističe Aleksić.

U toku je, kako kaže, i proces gašenja kotlarnica, gde je plan da ove godine bude ugašeno šest kotlarnica koje rade na mazut i veliki su zagađivači životne sredine. Aleksić ističe i da je grejnom mrežom snabdevena stanica Prokop koja će moći da se greje kada bude završena.

Dodaje, da je fokus na obnovljivim izvorima energije, kao što je energija od topionice smeća ili biomasa. Pored toga, u toku je i gašenje nekih kapaciteta toplana kako zbog ekologije, tako i zbog ekonomije.

- Moramo biti energetski efikasni, poslovati ekonomično i pored toga biti usklađeni sa ozbiljnim ekološkim standardima - rekao je Aleksić. On je dodao da se povećava broj priključaka, korisnika, kao i da konzum raste.- Učinili smo sve što smo realno mogli da se pripremimo za grejnu sezonu, možda će biti bolja od prethodne, ali će sigurno zadržati kvalitet smo imali do sada. Siguran sam da nikome neće biti hladno - zaključuje Aleksić.

#Beograd

#Zima

#elektrodistribucija

'