AKTUELNO

Policija u Požegi (HR) završila je kriminalističku obradu nad dvojicom mladića, 22 i 29 godina, s područja Pleternice koje sumnjiče da su javno podsticali na mržnju. Jedan je s trga skinuo srpsku zastavu, a drugi je sve to snimao i stavio na društvene mreže.

Nakon što su uhapšeni i ispitani, zbog sumnje na počinjenje kaznenog djela javno podsticanje na mržnju, protiv njih slijedi kaznena prijava Opštinskom državnom tužilaštvu.

Sumnja se da su oni 25. juna 2022. godine oko 1 sat u Požegi, na Trgu Svetog Trojstva s jarbola skinuli zastavu Republike Srbije, snimili to mobilnim telefonom, a zatim taj snimak, koja svojim sadržajem ima obilježje javnog poziva na nasilje ili mržnju, učinili dostupnom javnosti.

Zastava je tamo bila povodom Hrvatskog festivala jednominutnog filma, a Srbija je bila jedna od učesnica festivala.

Preti im tri godine zatvora

Prema članku 325. Kaznenog zakona – javno posticanje na nasilje i mržnju kažnjivo je zatvorom.

– Ko putem štampe, radija, televizije, računara ili mreže, na javnom skupu ili na drugi način javno postiče ili javnosti učini dostupnim letke, slike ili druge materijale kojima se poziva na nasilje ili mržnju usmjerenu prema skupini ljudi ili pripadniku skupine zbog njihove rasne, vjerske, nacionalne ili etničke pripadnosti, porijekla, boje kože, pola, seksualnog opredjeljenja, rodnog identiteta, invaliditeta ili kakvih drugih osobina, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine – stoji u Krivičnom zakonu Hrvatske.