AKTUELNO

Iako okupani znojem, građevinci i poljoprivrednici kažu da su uveliko navikli na vrelinu, da prave pauze kad zvezda najjače upeče i rashlađuju se.

Tropski talas iz Afrike podigao je dnevnu temperaturu u Srbiji i na 37 stepeni, što predstavlja ozbiljnu pretnju po zdravlje radnika koji rade na otvorenom, pre svega građevinara i poljoprivrednika. Uprkos tome, oni i dalje, okupani znojem, vredno i odgovorno obavljaju svoje poslove, kažu da su uveliko navikli na vrelinu, da prave pauze kad zvezda najjače opeče, a da se sva ta muka isplati jer na kraju dana dobro zarade.

- Na građevini je uvek teško, bilo leto ili zima. Teško je raditi po vrućini, ali to je deo našeg posla. Po dogovoru idemo na pauze, rad se ne prekida ni kad je temperatura iznad 30 stepeni.

Posledice rada na vrućini

dehidracija organizma brže zamaranje umanjenje sposobnosti za rad povećanje grešaka pri obavljanju posla zamor toplotni grčevi iscrpljenost nesvestice toplotni udar

Ceo život radim na građevini, tako da sam naviknut na ovakve vremenske uslove. Zaradi se lepa svota novca, ali radimo po ceo dan - rekao je za Kurir Zoran Đorđević (68), radnik na jednom od beogradskih gradilišta.

Neimari kažu da njihovi poslodavci uglavnom postupaju u skladu s preporukama Ministarstva rada za rad na visokim temperaturama - prave češće pauze, imaju obezbeđenu vodu, hranu i napitke za rashlađivanje...

- Koristimo sve povlastice, imamo pauze u toku dana od 11 do 16 časova, obrok i vodu. Što se tiče tih zakonskih obaveza poslodavca, to je ispoštovano. Ipak, na ovoj vrućini rade samo oni što moraju, mnogo je teško - ističe radnik Miodrag Radojević (70).

To potvrđuje i njegov mlađi kolega Dragan Kukolj (22), koji ističe da njima građevincima visoke temperature ne prave problem:

- Podnosimo vrućinu, više se krijemo po zgradi, ne radimo ništa izvan nje, uglavnom radimo unutrašnje poslove. Pijemo dosta tečnosti, imamo pravo na pauze. Savršena temperatura za rad je kad je napolju 30 stepeni, kada temperatura dođe do 40 stepeni, tek onda ćemo prekinuti rad. Svi smo mi građevinci, navikli smo, sve u sklopu posla. Ne žalimo se.

Preporuke Ministarstva rada

Organizacija rada Izbegavanje rada u najtoplijem delu dana (od 11 do 16 časova) Organizovati rad po smenama Uvođenje dodatne radne snage Preraspodela obavljanja poslova - teži deo posla obavljati u hladnijem delu dana Praviti češće pauze uz obezbeđivanje velike količine vode i bezalkoholnih napitaka Izvršiti obuku zaposlenih za pružanje prve pomoći Zaposlenima se mora omogućiti da tokom odmora (pauze) mogu skinuti sredstva i opremu za ličnu zaštitu na radu Obezbediti odgovarajući prostor gde zaposleni mogu da se sklone od sunca i odmore Izvršiti aklimatizaciju zaposlenih na uslove pri visokim temperaturama Radna oprema Pored sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu na otvorenom pri visokim temperaturama, ukoliko je to moguće, zaposlenima treba obezbediti: letnja odela, kape, marame i sl. da nose laganu, svetlu i komfornu odeću od prirodnih materijala Prevencija Unositi dosta tečnosti, vode i pića s dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita Unositi najmanje dva litra vode na dan Izbegavati napitke s kofeinom, alkoholom, gazirana pića i sportske napitke s puno šećera Unositi na svakih 15-20 minuta po jednu čašu rashlađene vode Praviti česte pauze u hladovini ili u rashlađenim prostorijama Pravilna ishrana - izbegavati tešku i obimnu hranu, jesti sveže voće i povrće Koristiti zaštitnu kremu za sunce

Na žegu se preterano ne žale ni skromni poljoprivrednici, tačnije sezonski radnici s kojima je Kurir razgovarao, a kojima sigurno nije lako na njivama dok prži sunce, i to u polusavijenom položaju. Sliva se znoj, ali posao se mora dovršiti.

- Rad na vrućini je vrlo težak, temperatura skače i do 37 stepeni. Uspevam da se sačuvam od sunca kad nosim šešir i obavezno mažem kremu s faktorom. Hrane i vode uvek ima, obezbeđen nam je doručak i ručak. Imamo tačno 10 sati rada svaki dan s pauzom od 12 časova do 16 časova.

Pauza baš dobro dođe, jer se izbegne najveće sunce i retko ko može da izdrži da radi baš ceo dan, ali dnevnica je 4.000 dinara - rekao je za Kurir berač malina Aleksandar Bugarčić (18).

Ekstremne temperature: Kad se prekida rad!

Srpskim, kao i evropskim propisima, nije utvrđena maksimalna spoljna temperatura pri kojoj bi poslodavac morao obustaviti rad. Kad su u pitanju ekstremne temperature vazduha, može se proglasiti elementarna nepogoda, što je propisano Zakonom o vanrednim situacijama, a nju proglašava, u zavisnosti od teritorije zahvaćene elementarnom nepogodom, opština, grad ili Vlada Srbije.

Inače, Ministarstvo za rad upozorilo je poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom u narednim danima prilagode uslovima visokih temperatura, odnosno da izbegavaju teške fizičke poslove i izlaganje direktnom sunčevom zračenju kad je temperatura iznad 36 stepeni, a naročito u periodu od 11 do 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.