AKTUELNO

Vožnja vozom od Beograda do Novog Sada trajaće svega pola sata.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je danas, povodom početka projekta modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, da su brze pruge projekat koji se realizuje zahvaljujući premijeru Aleksandru Vučiću.

Ona je naglasila da se premijer pre svega zalagao za realizaciju ovog projekta i da je ulagao napore da do toga dođe.

Mihajlović je rekla da je današnja vožnja vozom od Beograda do Novog Sada trajala duže od sat vremena, a da će za tri godine, tih 80 kilometara, moći da se pređe za svega pola sata.

-Ima li šta bolje i lepše od modernizacije naše pruge. Zahvaljujcuhi NR Kini, ali pre svega dobrim odnosima našeg premijera, za godinu dana smo radili na ovom projektu. Modernizacija pruge će omogućiti da se od Beograda do Budimpešte vozom stiže za dva sata i pedeset minuta- precizirala je Mihajlović.

Ona je istakla da će Srbija razvijati svoju prugu i da će na tome raditi pre svega domaće kompanije.

Modernizacija pruge Beograd - Budimpešta je strateški projekat Srbije, Mađarske i Kine, predstavlja novi snažni korak i dokaz dobre saradnje sa Kinom.

-Uvereni smo da će pruga pružiti snažan doprinos unapređenju infrastrukture, međusobnom povezivanju i prometu, kao i poboljšati život građana, podsticati proces evrointegracija i doprineti još boljem povezivanju Kine i EU- rekao je, na pormociji projekta brze pruge od Beograda do Budimpešte, u Novom Sadu, Huang Nin zamenik generalnog direktora kompanije "Ccajna rejlvejs internešenel".

On je zahvalio svima koji su uložili napore i doprineli postizanju uspešne saradnje, te posebno premijeru Srbije preneo izraz najdubljeg poštovanja.

Potpredsednik kineske nacionalne Komisije za razvoj i reforme Vang Siaotao rekao je da će pruga biti u skladu sa evropskim standardima, te da je taj projekat svrstan u red najznačajnijih projekata, na obostranu korist.

Prema njegovim rečima na projektu će raditi kineske i srpske kompanije, koje će posvećeno sarađivati. Konzorcijum, kako je kazao Vang, želi da podeli svoja iskustva, te će u Srbiju uputiti svoje radnike kojui imaju veliko iskustvo, a zajednički cilj je da se izgradi pruga koja bi bila visoko efikasna i pouzdana.

Izvor: Tanjug

'