AKTUELNO

Neke od najvećih glumačkih legendi sa naših prostora imale su tragične sudbine i njihovi životi završili su se prerano.

Jugoslovenska glumica Ena Begović je još tokom studija dobijala velike uloge na filmu i u serijama.

Sreća ju je pratila do 1996. godine kada je izazvala saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao biciklista. Bila je osuđena na četiri godina uslovne kazne. Za to vreme ona je zatrudnela i na svet donela devojčicu kojoj je nadenula ime Lana.

Ali smrt ju je zadesila samo 40 dana nakon što je ispunila najveću životnu želju.

Ena je poginula 15. augusta 2000. godine kada je sa suprugom Josipom Radeljakom, njegovim sinom Leom, majkom Terezom Begović i malom Lanom krenula na ručak kod porodičnih prijatelja na Braču. Automobilom je upravljao neiskusni Leo, a u jednom trenutku se zakačio za kamen i razbio maglenku, zbog čega je Josip insistirao da preuzme volan. Obojica su izašli iz automobila koji je počeo nekontrolisano da klizi unazad, džip je završio u provaliji. S povredama iz nesreće su izašli Tereza, Lana, Josip i Leo, dok je Ena ispala iz automobila i zadobila povrede glave zbog koje je ubrzo preminula.

Foto: Printscreen YouTube/Krležin Gvozd - službeni kanal Ive Štivičića

Dušan Pekić je bio mladi glumac koji se brzo proslavio tumačeći glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića “Rane”. Sa svega 15 godina tumačio je čuvenog “Pinkija”.Po završetku filma, želeo je da upiše Akademiju i da radi na sebi, kako bi postao veliki glumac. Do toga, nažalost, nikada nije došlo.Pekić je otišao na odsluženje vojnog roka u Kraljevo. U noći između 26. i 27. marta 2000. godine Dušan, koji je u tom trenutku imao samo 19 godina, je preminuo u vojnoj kasarni, a uzrok smrti nikada nije utvrđen.

Foto: Printscreen YouTube/Mox

Dragan Maksimović poznatiji kao Maksa proslavio se brojnim ulogama u karijeri koja je bila duga pune tri decenije. Njega su 2001. godine ispred nekadašnjeg restorana “Beli grad” pretukli huligani. Po rečima prijatelja koji su ga posećivali u bolnici pretučen je jer su huligani mislili da je Rom.

On u tom trenutku nije želeo da se obračunava s navijačima jer je imao operisano oko zbog katarakte. Imao je prelom butne kosti i karlice, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja lekari nisu mogli da ga operišu. Čitav događaj i njegova smrt nisu bili predmet medijske pažnje, niti je bilo ikakvih reakcija.

Nešto više od dva meseca kasnije, 4. februara 2001. godine preminuo je od embolije. Dok je boravio u postelji nije želeo sarađivati s policijom i bilo šta govori o napadu, već je tražio da se ti mladi huligani ne gone krivično.Preminuo je u 52. godini života.

Foto: Printscreen YouTube/bozans

Milenko Zablaćanski bio je legendarni glumac, a 5. januara 2008. godine dok se kretao ka Užicu došlo je do saobraćajne nesreće kada je vozač iz suprotnog smera uletio u njegovu traku. Usled sudara, Zablaćanski je zadobio teške povrede glave i smešten je u Užičku bolnicu u nesvesnom stanju.  Pošto mu se zdravstveno stanje nije poboljšalo i nije se budio iz kome, Milenko Zablaćanski je nekoliko dana kasnije helikopterom prebačen na lečenje na Vojnomedicinsku akademiju u Beogradu gde je preminuo 22. januara. Sahranjen je 25. januara 2008. u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.Publika je nakon Milenkove smrti imala prilike da ga posthumno vidi u seriji “Bela lađa”. Život je izgubio u 53. godini.

Bekim Fehmiju bio je čuveni, a mnogi su govorili da je bio velika spona između Srba i Albanaca. Na listi njegovih bioskopskih i televizijskih uloga nalazi se preko 45 naslova.Svoj život okončao je tragično 15. juna 2010. godine u Beogradu, kada je iz pištolja koji se vodio na njegovo ime pucao sebi u usta.

Foto: Printscreen YouTube/bill sykes

Sonja Savić, jedan od najomiljenijih glumica svih vremena poznata po svom promuklom glasu. Mnogi pamte njene uloge u filmovima “Živeti kao sav normalan svet”, “Una”, “Šećerna vodica”, “Davitelj protiv davitelja”, “Balkaski špijun”.Sonja je 23. septembra 2008. godine pronađena mrtva u svom stanu u Beogradu. Uzrok smrti koji je navodno utvrđen obdukcijom jeste prevelika doza heroina i morfijuma. Sahranjena je u rodnoj Donjoj Grbavici i imala je 47. godina.

Foto: Printscreen YouTube

Legende jugoslovenskog filma, Dragan i Predrag Laković, rođeni su istog dana, 28. marta 1929. godine, u Skoplju.Predraga Lakovića su mnogi opisivali kao povučenog čoveka, boema. Često je uživao u pecanju na Mrtvoj Tisi, kod Čuruga gde je imao vikendicu. Upravo na tom mestu, na Mrtvoj Tisi, završio je svoj život, tako što se udavio u reci. Beživotno telo glumca pronašli su lokalni alasi.Za razliku od Predraga, koga publika pamti kao samotnjaka, Dragan Laković ostaće upamćen kao voditelj dečje emisije „Deco, pevajte sa nama“, u kojoj je deo programa bio i hor „Kolibri“.Za njegovu smrt vezivale su se jezive priče, da je priminuo kao beskućnik i da je njegovo beživotno telo pronađeno u vozu koji je putovao na relaciji Beograd – Bar.Međutim, takve tvrdnje nisu bile istinite, glumac je preminuo iznenada 31. maja 1990. godine u svom stanu od infarkta.

Foto: Printscreen YouTube/Biblioteka Dr Dusan Radic, Printscreen YouTube/djordjelj

Autor: Pink.rs