AKTUELNO

Krivično delo je svaka krađa, ona iznad 450.000 dinara je teška krađa.

Policijska statistika kaže da je jesen vreme kada je broj takozvanih "sitnih krađa" u porastu. Razloga je nekoliko – ljudi su se vratili sa odmora, u gradu je veliki broj manifestacija, ali već počinjemo i toplije da se oblačimo. Međutim, ni krađe više nisu tako sitne.

U podne na platou ispred Hrama Svetog Save u Beogradu pored svake klupe kolica za bebe i roditelji. Na istom mestu u isto vreme, pre nekoliko dana, nepoznati muškarac ukrao je kolica dok se majka nekoliko metara dalje igrala sa bebom. Sve su zabeležile nadzorne kamere.

Građani u razgovoru za RTS navode da više obraćaju pažnju i da su uvek blizu svoje dece.

Mnogi su se vratili sa odmora, školska godina je počela, pa je svuda veća gužva. To pogoduje lopovima koji traže baš takva mesta.

Nezvanično, kako se saznaje iz policije, to je jedan od razloga zbog kojeg je u septembru povećan broj krađa. Nekada su to bile sitne krađe, a sada - kolica za bebe, alat iz kola, bicikli, protivpožarni aparati u zgradama, čak i na mestima gde su nadzorne kamere.

- Mogu se koristiti oni snimci gde je interes javnosti u pitanju, odnosno gde se ne zadire u privatnost građanina jer se to smatra krivičnim delom - rekla je Vanja Ćulibrk iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Foto: Pixabay.com

Kamera je snimila i počinioca koji je Dijani Ratković pre desetak dana ukrao dečja kolica ispred stana.

- Vidi se na snimku, on je pokušao nekoliko kola pre toga, ali je valjda video da ne može pa je izneo kolica onda - navela je Dijana Ratković.

Krivično delo je svaka krađa, ona iznad 450.000 dinara je teška krađa. Često video-zapis nije dovoljan da neko bude osuđen, ali privatan snimak može da se koristi u istražnom postupku. Građani sve više koriste mobilne telefone kako bi snimili izvršenje krivičnog dela.

- Svaki građanin može preko medija, preko internet stranice ili društvenih mreža može da dostavi snimak i svaki takav snimak mora da se ceni - istakla je Vanja Ćulibrk.

Nedavno su pripadnici MUP-a uhapsili pet osoba zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo teška krađa, tako što su kod njih pronašli grafičke kartice u vrednosti od 300.000 evra.

Za krivično delo krađe zakon predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora do tri godine. Praksa je pokazala da su video-zapisi sa nadzornih kamera pomogli u razrešenju mnogih slučajeva.

#Krađa

#lopovi

#plen